Огнян Герджиков премиер, избори на 26 март

1
338
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 26 март т.г.

С друг свой указ президентът назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България.

Президентът Румен Радев издаде указ, с който разпуска 43-ото Народно събрание на 27 януари 2017 г.

По-рано днес БСП предложи предсрочните парламентарни избори да се проведат на 26 март, а ГЕРБ отвърна, като заложи на датата 2 април.

Час по-скоро трябва да се отива на избори. Трябва да се сложи край на тази агония и надявам се страната да влезе в нормална политическа стабилност, заяви пред журналисти депутатът от БСП Жельо Бойчев. 

„26 март ми се струва първата възможна дата на база на сроковете в Конституцията и на база на изискванията на Изборния кодекс за подготовка на изборите” – допълни той.

От своя страна зам.-председателят на Народното събрание от ГЕРБ Димитър Главчев заяви, че в стил на ГЕРБ ще каже, че за тях няма значение датата за изборите.

За нас датата 2 април е по-добра дата, посочи още Главчев.

Той коментира, че най-вероятно датата за изборите ще бъде 26 март, тъй като Корнелия Нинова е заявила това отдавна и нямало как президентът Радев да не е отговорил подобаващо.

За ГЕРБ 2 април бил по-добрият вариант, тъй като е имало още 1-2 дни време парламентът да приеме точки, предложени за извънредно заседание от депутати в петък.

Главчев посочи, че доколкото знае президентът Румен Радев не е водил разговор за евентуалната дата на изборите с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Запитан дали това, че няма да има консултации на президента с политическите сили ще се отрази по негативен начин, Главчев посочи, че насрочването на избори и Указът за разпускане на Народното събрание , формиране на служебно правителство, е в правомощията и задълженията на президента.

От своя страна Жельо Бойчев от БСП коментира относно, че неофициалните твърдения, че няма да има консултации между Радев и партиите преди издаването на указите, че процедурите за консултации с партиите и връчването на мандатите, са били изчерпани в мандата на Росен Плевнелиев.

„Няма как Радев да повтаря една конституционна процедура, която по същество вече е извършена. В рамките сме на сроковете по Конституция и в рамките на Изборния кодекс, където няма големи възможности”, посочи Бойчев.

Той призова да се изчака и да се види служебният кабинет. „Очаквам в него да видя хора, които да гарантират провеждането на изборите, които да са честни, демократични и спокойни и в рамките на тези 2 месеца да носят отговорност за управлението на страната. БСП не участват в съставянето на служебен кабинет и това ще се види при обявяването му. България ще има достоен президент, който ще взима решенията си единствено на базата на интересите на страната и на обикновените граждани”, категоричен бе Жельо Бойчев.

Според него, дневният ред на страната е такъв, че служебният кабинет ще бъде принуден да взима решения по много сектори. Относно предлагането на български еврокомисар, Бойчев изрази мнение, че такива важни кадрови решения трябва да се взимат от правителства, които имат широка парламентарна подкрепа и на база на съгласуване с по-широк кръг от обществото.