Странният случай с Бенедикт Къмбърбач.

2
391
Добави коментар
huligankata
huligankata

Очакван новогодишен подарък получават феновете на Бенедикт Къмбърбач. Новият, четвърти сезон на британския сериал „Шерлок” ще се появи точно на 1-ви януари, 2017 г. Криминално изкушените вече знаят, че в тази съвременна интерпретация няма нищо елементарно и единствено имената на главните герои съвпадат едно към едно с написаното от сър Артър Конан Дойл.

Бенедикт Къмъмбърч като Холмс.

Създателите Стивън Мофат и Марк Гатис избират действието да се развива в наши дни. Шерлок не се разделя от смартфона си и разменя мисли със смс-и. Сценаристите желаят техния герой да избяга от „затвора на индустриалната епоха” и го правят не толкова скучно вежлив, но все така откачено гениален. Новият Холмс не използва наркотици, но пък „възпитава тялото си” с никотинови лепенки, а партньорът му вместо записки си води интернет блог. Дори механиката на сериала е в неочаквана пропорция. Вместо стандартите 12 серии за сезон, се излъчва в три серии по 90 минути през две години.

Още преди новите серии да започнат, продуцентите обявиха, че ще ги продължат и за пети сезон, което окончателно затвърди изключителния успех на актьора, превъплътил се в Холмс, Бенедикт Къмбърбач. След като влезе в шлифера на популярния детектив, Къмбърбач омая публиката и детронира Робърт Дауни Джуниър (Шерлок във версията на Гай Ричи) от първото място като „любим Холмс”. Освен това 37 годишния англичанин спечели малките номера във всевъзможни класации за талант и сексапил, като с това предизвика бурен смях сред сценаристите. Стивън Мофат признава, че в началото е имало натиск да смени Бенедикт за ролята, тъй като не бил достатъчно привлекателен. След това обаче едва го опазили от тълпите фенки, изгарящи да попаднат в небесно синьото му полезрение.

Конфузни моменти:

В сериала има нюанси, които намекват, че Холмс и Уотсън са хомосексуална двойка. Сценаристите отрича това да е преднамерено.
Както в книгите на Дойл, така и в сериала терминът „дедукция” (пренасяне на общото към частното) се използва неправилно. Според специалистите Холмс се позовава на „индукцията” (заключение за явление въз основа на събитие, съдържащо се в явлението).
Сцената, в която Ирене Адлер посреща гола Шерлок е най- обсъжданата в сериала. Епизодът е излъчван от 21 часа и хиляди писма на възмутени зрители пристигат до редакцията на телевизията – майка ВВС. Етюдът доведе до дискусии за феминизацията на обществото и налагането образа на „жената- хищник”.
Фамилията на Бенедикт Къмбърбач се произнася трудно дори на родния му английски. За да се получи добре, самият актьор съветва да настроим език все едно ще говорим със сапунените балончета във ваната.