Герджиков служебен премиер, изборите – на 26 март

2
338
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Някои от спряганите за министри в служебното правителство бяха днес на среща с Румен Радев в президентството

С указ на президента се посочва проф. Огнян Герджиков за служебен министър-председател на Република България. Бившият председател на парламента Огнян Герджиков е приел поканата на президента Румен Радев да оглави служебния кабинет, който се очаква да бъде назначен до края на работната седмица.

Днес също така президентът Румен Радев подписа указ за произвеждането на парламентарни избори на 26 март 2017 г., съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Със свой указ президентът разпуска 43-ото Народно събрание на 27 януари 2017 г., петък.

Държавният глава Румен Радев събра в сградата на президентството евентуални министри в служебния му кабинет.

Виж още: Какви са първите укази на Румен Радев като президент

Поне шестима са потвърдили участие в кабинета. По-рано през деня на „Дондуков“ 2 бяха забелязани да влизат познати от политиката фигури, които по неофициална информация са сред вероятните бъдещи министри.

Едно от любопитните имена е това на Екатерина Михайлова от ДСБ. Тя бе една от посетителките в президентството.

Като сигурен финансов министър се сочи Кирил Ананиев, който в момента е заместник на Владислав Горанов. Ананиев бе също така зам.-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. 

Друг подобен кадър с опит, този път в здравното министерство е Илко Семерджиев. Той беше зам.-министър на здравеопазването в няколко правителства (на Любен Беров, Стефан Софиянски и Иван Костов). Впоследствие заемаше поста шеф на Здравната каса. Сега е член на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване, ще бъде министър на здравеопазването.

Сред поканените от президента е и бившият бившият зам.-министър на труда и бивш зам.-председател на държавния резерв Гълъб Донев. Очаква се пък деканът на Стопанския факултет на Софийския университет Теодор Седларски ще поеме министерството на икономиката.

Друг от поканените евентуални бъдещи служебни министри е посланикът ни в Германия Ради Найденов, който е спряган за външен министър.

Зам.-министърът на образованието в служебното правителство на Георги Близнашки и в екипа на Тодор Танев в кабинета „Борисов“ 2 проф. Николай Денков е дал съгласие да оглави образователното министерство.

Виж още: Репликата, която разбуни духовете в парламента

За негов колега в Министерството на културата се спряга актьорът Рашко Младенов. В президентството дойде още и бившият директор на областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов, за когото се смята, че ще бъде министър на вътрешните работи в служебния кабинет.

Очаква най-късно в края на седмицата да бъде издаден указ за назначаване на служебния кабинет и да бъдат насрочени предсрочни избори за нов парламент. 

Източник: в. „Сега“, „Дневник“