5 ефективни начина да окуражите детето да проговори /част 2/

1
285
Добави коментар
seomystic
seomystic

В този материал ви представяме още полезни препоръки, с които да улесните бебчето да каже първите си думички.

Насърчавайте всички от семейството ви да говорят на малкото съкровище, за да може детето по-бързо да привикне към комуникацията и да започне да асимилира думите и знаците около него.

 

3. Произнасяйте всяка дума ясно и отчетливо – това е едно от условията, които гарантирано ще улеснят бебето да ви разбира по-добре. Например, когато говорите за играчките за бебе, не произнасяйте имената им тихо, а се опитвайте да ги казвате високо и отчетливо, освен това е добре да гледате бебето в очите. Така осъществявате по-силна връзка с дребосъка. В противен случай бебчето най-вероятно чува само някакви звуци и едва ли ги откроява един от друг. Затова, стремете се да приказвате и окуражавайте останалите членове от семейството да говорят на детето, при това, да изговарят правилно думите, а не само да приказват на „бебешки“ език.

 

4. Бъдете специфични с инструкциите си – за по-бързо усвояване от бебето, думите, които произнасяте е добре да бъдат изговаряни с една и съща интонация. Например, когато казвате думичката „не“, то изговаряйте я с еднакъв тон всеки път, за да може детето да научи, че тази дума означава само и единствено нещо, което е забранено.

 

5. Започнете да четете детски книжки високо – доказано това е един от най-ефикасните начини да научите детенцето да изговаря думички. Дори е по-ефективно от говоренето, докато играете с играчки за бебе. Ако все още не сте почнали да четете книжки на детето, то е крайно време да се насочите към тази практика. Разбира се, най-интересни за мъниците са книжките с големи страници и ярки красиви изображения – те събуждат осезанието на малките бебчета. Можете да четете на бебето по всяко време, дори е добре да повтаряте тези истории, които предизвикват неговото внимание. Не забравяйте, че докато четете книжки на малкия дребосък е добре да няма около вас други звуци, като например от телевизор или радио. Важно е бебето да слуша само вас и вниманието му да е привлечено от думите ви.

 

Започнете да следвате тези лесни стъпки и ще забележите как малкото ви съкровище напредва с изговарянето на звуци и думички.