Какъв е твоят цвят, според Color & Image consultant Мария Ангелова

2
328
Добави коментар
huligankata
huligankata

Мария Ангелова е от онези момичета, с които като поговориш и ти става пролетно в душата.

Мария Ангелова е от онези момичета, с които като поговориш и ти става пролетно в душата. Но тя твърди, че е Зима. Такъв е нейният тип, според който се облича, гримира, избира аксесоари. Мария разбира от тези неща! Дори е превърнала color consulting-а в свое основно занимание. За съжаление в Холандия, но дерзайте, момичета, Мария може да ви направи и дигитална консултация.

Здравей! Как точно да те представя? Като “стил консултант”?! 

Да стил, колор консултант ( за съжаление не зная как би могло да се преведе на български) и сега съм в процес на обучение за Temperament Assessment consultant. Не само външността, но комбинацията от външност и характер ни правят едно уникално и неповторимо цяло.

Ще поговорим малко повече и за това, но нека първо да  разкажеш малко за себе си!

Родена съм и израснала в България, в град Костенец…Тази година ще стане 20 години откакто съм в Холандия. Мъжка майка съм (усмихва се) имам трима сина. Най-големият е на 18 години, средният на 12 и най-малкия на 4. Преди да дойда в Холандия учех литература и история във Великотърновския университет, но не си завърших образованието, защото се влюбих в холандец. Това е бившият ми съпруг и бащата на двамата ми по-големи сина. Вторият ми съпруг е френско говорящ, белгиец, който е израснал в Америка. Та у дома сме доста интернационални.

В началото в Холандия ми беше много трудно, понеже не говорех езика. Начинът им на живот,

Жената тип Есен.

това как обществото им е устроено…за мен всичко това ми беше голям културен шок. По природа съм оптимист и винаги успявам да си намеря нужната доза ентусиазъм и въодушевление да премина през всеки сезон, през който живота ми минава. Доста ентусиазъм и въодушевление ми бяха нужни, за да стъпя здраво на краката тук в този individualistic world.

Не ти ли е тъжно в Холандия?

Тъжно ми е … Понякога…И не винаги е лесно, защото за холандците винаги ще си остана чужденка. И колкото и да ме боли, тук българите, румънците и поляците, нямат много положителен имидж. Но просто животът ми е резултат от изборите, които съм правила и не съжалявам. И нали знаеш изтърканото клише: what doesn’t kill you, only makes you stronger. Абе, изтъркано, изтъркано, ама си е много вярно!

Но явно си намерила своето душевно местенце…

Като единствената жена в семейството за мен е много важно наистина да се чувствам като жена…и на моменти like a real lady. За това преди 10 години реших да се сертифицирам като Color & Image consultant. Постигнах си целта и работата ми като такъв консултант беше много удовлетворяваща.

В България такава практика сякаш няма- разкажи малко повече какво прави един такъв консултант?

Какво e Color & Image consultancy? Въз основа на цветови анализ определяш кои от цветовете са най-подходящи за човека, който анализираш -дрехи и аксесоари, дори цвят на косата (ако се боядисваш), грим. Това е имидж, въз основа на формите, структурата на облеклото, които най-много те комплиментират.

Между другото Color analysis е възникнала през 50-те години, с влизането на цветните филми. Продуцентите забелязали, че цвета на дрехите, грима и аксесоарите, в които обличали актьорите, много повлиял на тяхното излъчване на екрана.

А дали може да опишеш разликите и приликите между българските и холандските жени?

Българката като цяло (всяко правило има изключение) е женствена, елегантна и знае, че има сила с това да си по-слабия пол. Знае как да се поддържа, как да се изразява чрез мода и стил,

Жената Пролет.

който е приспособила към собствения си вкус. По-духовна е. Гордее се с интелигентността си, начетена е… Аз лично, като българка, винаги казвам, че не мога да понасям гледката на една жена в едната ръка с цигара, в другата с шише бира. Тук доста жени са точно така.
Холандките са по-груби, много еманципирани. Не са толкова женствени и изобщо не обичат да ги третират като слабия пол. Затова мъжете им не са толкова „мачо” и дори си стоят у дома да гледат децата или да се занимават с домакинството. Холандките са доста арогантни и имат изразено мнение. Мотото им често е : my way or the high way. Не е чудно, че много холандски мъже са женени или живеят с чужденки. За това е доста трудно да ги съветваш на каквато и да е тема, защото те винаги знаят по-добре. (усмихва се)

Това, което ми казваш за холандките звучи доста страшно за твоите момчета! А в такъв случай дали само жени консултираш или и мъжете се обръщат към твоите услуги?

И мъже съм консултирала. Дори скоро си говорих с един много близък приятел, точно за това колко Color анализа е важен.Познаваме се от осем години и той все още ми казва: „Няма никога да забравя как ти се обидих, когато ми каза, че моя любим бежов пуловер ме прави блед и все едно съм болен… Но от друга страна съм ти и безкрайно благодарен, че ми го каза. Никога повече не си купувам бежови дрехи.“

Приятелят ми работи като Supply Chain manager и сега е в процес на кандидатстване за нова функция като area manager. Та си говорехме колко е важно да носиш „the right“ цветове по време на интервю (усмихва се).

Има ли класически правила, като например русите хора носят синьо, а чернокосите червено?

Като цяло, if you are in the business world, трябва да се обличаш с цветове, които те комплиментират, а не те „подиграват” или ти съсипват имиджа. Това е от голямо значение.

В цветовия анализ има правила, понеже цялата система е scientificly based…Но правилата не са такива, че русите носят само синьо или червенокосите червено.

Глобално погледнато има четири групи, които са разделени на подгрупи. Четирите групи са наименовани на четирите сезона, защото звучи поетично, а и цветовете в групата до голяма степен съвпадат с цветовата гама на сезона. Аз например съм Зима. Моята палитра включва студени ярки цветове, изчистени цветове. Зимите могат да носят черно, докато летните типове трябва да избягват черното. За мен като Зима правилото е да избягвам оранжево, бежово

Жената Зима.

и топлите вариации на кафявото.

Като цяло и четирите групи имат от всички цветове- например и четирите имат червено, но зависи кой нюанс на червеното е твоето червено.
По принцип в моята страница има доста информация и за четирите типа. Интересен е албума The power of color, понеже можеш да видиш себе си в цветове- тези, които ти отиват и които не ти отиват.

https://www.facebook.com/Inspire2074/?__mref=message_bubble

А колко струва една консултация при теб?

150 евро. Трябва обаче да подчертая, че дигиталната консултация, не е толкова интересна, колкото личната.

Точно това исках да те попитам: ако момиче от България иска консултация как ще стане?

Дигитална консултация се прави въз основа на снимки. Но пак казвам, че не е същото както консултацията „очи в очи“. Аз лично не съм голям фен на дигиталната консултация. Много консултанти сега предлагат такъв, понеже life happens on line these days…Но не е същото. Между другото, според мен ти си Лято. Аз обожавам цветовете на лятото – много са деликатни и елегантни

Много благодаря! Надявам се да съм точно такава!

 

Жената тип Лято.