Пет полезни съвета при закупуване на нов часовник

7
311
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Пет полезни съвета при закупуване на нов часовник

Не всеки е познавач на часовници с по-задълбочени познания относно производители, видове механизми и т.н. Разбира се, това не е задължително при покупката на нов часовник, но нека поне да обобщим някои съвети и идеи, полезни при покупката на нов инструмент за време. Да предположим, че вече сте се насочили към определена марка и модел. Но имайте предвид и следващите пет съвети преди това.
1. Попитайте за следгарационния сервиз
Подобно на един автомобил например, часовникът също се нуждае от поддръжка. Или, също както колата, часовникът може да се счупи. Механичните часовници са по-податливи на това, отколкото кварцовите, тъй като са направени от много по-фини компоненти и опреден удар или изтърване биха повредили работата на механизма. Така че в един момент ще е необходимо да има оторизиран сервиз, където да се отремонтират подобни възникнали проблеми. Затова е добре преди закупуването да попитате търговецът има ли такъв сервиз във вашата държава. И накрая, но не на последно място, попитайте за ориентировъчните цени на основни ремонти и услуги. По правило, колкото по-скъпа е марката на часовника, толкова по-високи са и цените на часовникарските им услуги (отново има сходство с колите и тяхната поддръжка).
2. Уверете се, че купувате от оторизиран търговец
Оторизираните търговци на сериозни марки стриктно спазват етикетите с цените на своите часовници, тъй като те са препоръчителни от вносителя, а в много случаи и от самия производител на марката. Все пак се убедете предварително за достоверността на цената. Много търговци от сивия сектор поддържат по-ниски цени, което може да бъде на пръв поглед примамливо, но тези дилъри най-вероятно не работят с официалния вносител и представител на дадената марка, съответно и нямат осигурен оторизиран гаранционен и следгаранционен сервиз. При такива ситуации важи поговорката, че „Евтиното е скъпо” и не бива да се подвеждате по необичайно ниската цена на някои модели часовници. Затова проучете този въпрос и ако се спрете на часовник с по-ниска цена от препоръчителната, разпитайте търговецът откъде се снабдява с въпросните часовници и ако се окаже, че не е по официален ред от съответния вносител, просто го подминете.
3. Уверете се, че има възможност за нови аксесоари (каишки, верижки и т.н.)
Вече повдигнахме въпроса, че е важно да се информирате за следгаранционния сервиз и възможност за поправка в официален такъв. Но също е важно, ако ще купувате часовник с кожена каишка, със сигурност ще се наложи нейната смяна след известно време, когато се износи. Уверете се, че осигуряването на подходяща каишка за този модел е сигурно и каква ще бъде цената за такъв аксесоар. По правило същата каишка на съответната марка е по-скъпа, отколкото закупуването на стандартна каишка от друг производител, който произвежда само аксесоари.
4. Изградете връзка с вашия дилър
Така, вече сте се спрели на добре изглеждащ приятен магазин или онлайн търговец с проверена достоверност и цени. Трябва да обърнете внимание и на продавача, дали той или тя се държи приветливо и услужливо. Подходете и вие по същия начин, за да създадете приятни взаимоотношения по между ви. Изграждането на такава връзка между вас и продавачът е важна за бъдещи напътствия, съвети и насоки от негова страна в случай на нужда. Ако станете редовен клиент, ще можете да се възползвате от отстъпка за закупуване на следващи модели часовници.
5. Възможност за връщане на закупена стока
Ако избирате часовник за себе си, вероятността да направите грешка в избора е по-малка. Но друг е случаят, когато купувате часовник за подарък. Вероятността да уцелите вкуса и предпочитанията на човека е много по-малка. Затова се уверете, че търговецът на часовници, който ще изберете, предлага и опцията за връщане и/или замяна с друг модел. Разбира се, необходимо е да спазвате условията за връщане – съответният срок за това, както и часовникът да не бъде носен и да бъде в същия търговски вид, в който се го получили.
Вече сте информирани за основните неща, които е добре да знаете при покупката си на мъжки или дамски часовник, за да отсеете сред голямото предлагане и голямото присъствие на търговци на пазара, някой надежден, компетентен, вежлив оторизиран дистрибутор на часовници.
Мегамол www.chasovnici-bg.com

Google