„Майстори“ отново в Народния театър

4
948
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Пиесата от Рачо Стоянов, определяна като най-популярната българска драма, се завръща на сцена в постановката на Петринел Гочев

„Майстори“ от Рачо Стоянов се завръща тази вечер на Камерната сцена в Народния театър „Иван Вазов“, 90 години след първата й постановка, дело на Николай Масалитинов.

Спектакълът, който представя „най-трагическия любовен триъгълник в националната ни драматургия“, е режисиран от Петринел Гочев.

Драматичната притча за разпарчетосаната от любов, завист, съперничество и примирение българска душа е показана в съвременен вариант с участието на актьорите Гергана Змийчарова (Милкана), Иван Юруков (Найден), Зафир Раджаб (Живко), Стоян Пепеланов, Виктория Колева, Марин Янев, Васил Драганов, Емил И. Марков, Александър Василев, Ралица Ананиева и Ивайло Светлинов.

Вероятно най-играната и популярна българска драма има интересна творческа история, припомнят от Народния театър. Написана е през 1921 г., състои се от четири действия, но по съвет на приятели Рачо Стоянов я преработва и с нейния нов вариант, вече от пет действия, участва в конкурса на Министерството на просвещението за поощряване на родната литература и изкуство. Членовете на комисията обаче така и не забелязват пиесата и тя потъва в архивите.

Пет години по-късно е открита почти случайно и след преработка е поставена на сцената на Народния театър от главния режисьор на театъра Николай О. Масалитинов. На 14 септември 1927 г. „Майстори“ се открива сезона и успехът е толкова невероятен, че Рачо Стоянов се превръща за една нощ в литературна звезда. Пиесата е преведена на френски, сръбски и чешки, поставят я в Загреб, Белград и Прага.

Първият спектакъл в София се играе два сезона. По-късно постановката е възстановена и е сред представените заглавия при гостуването на Народния театър през 1937 г. в Канада и САЩ.

Новата постановка на „Майстори“ е четвърта в историята на Народния театър

В края на Втората световна война „Майстори“ отново е включена в репертоара на първата ни трупа – с нея дебютира режисьорът Кръстьо Мирски. Декорите и костюмите са направени от известния художник Преслав Кършовски, а в главните роли влизат актьорите Любен Желязков (Живко), Любен Саев (Найден) и Маргарита Дупаринова (Милкана).

Втората премиера на „Майстори“ е на 22 април 1944 г. на необичайно място: в пирдопското читалище „Напредък“. Причината е, че на 10 януари при поредната бомбардировка на София върху северозападното крило на Народния театър пада бомба и дясната страна на зрителната зала е унищожена.

На 29 март върху театъра отново пада бомба. Трупата и учениците в Държавната театрална школа са евакуирани в Пирдоп, имуществото на театъра също е евакуирано и представленията започват да се играят на сцената на тамошното читалище. Правят се турнета и в околните селища.

През следващите години пиесата е многократно поставяна и играна по сцените на почти всички професионални и самодейни театри в цяла България.

За трети път в своята история „Майстори“ има премиера на сцената на Народния театър през 1999 г. Постановката е на Маргарита Младенова, сценограф и художник на костюмите е Вечеслав Парапанов, а в главните роли са Васил Ряхов (Найден), Цветан Алексиев (Живко), Мирослава Гоговска и Биляна Петринска (Милкана).

„Водих собствената си битка мислите, посланията, споровете ми да се въплътят в този спектакъл. Тази история за демоничната война на двама мъже и убийството, което извършват, е моята история! Познавах живота на мъжете майстори отблизо, от момчешките си години“, разказва Петринел Гочев и допълва:

„Ако ме попитат „Защо избра днес тази пиеса?“, отговарям на всички: „Това е моята история!“ Всеки един от нейните герои живя в мен с цялата си болка, страдание, низост и подлост, както и с непоносимото величие на любовта си. Аз съм Майстор!“

Следващите представления на „Майстори“ са на 9, 17 и 27 февруари, 9, 20 и 29 март.

Източник: Народен театър „Иван Вазов“