Путин и Тръмп разговаряха 45 минути

1
385
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Руският и американският президент Владимир Путин и Доналд Тръмп проведоха 45-минутен телефонен разговор – първи между двамата след встъпването в длъжност на Тръмп.

Държавните глави обмениха мнения по важни въпроси в двустранните отношения. Те се съгласиха да работят за стабилизиране и развитие на руско-американските отношения на равноправна основа. „Отбелязана бе важността за възстановяването на взаимноизгодните търговско-икономическите връзки между деловите среди от двете страни, което може допълнително да стимулира постепенното и устойчиво развитие на двустранните отношения“, добавят от Кремъл.

Макар двамата да не споменаха директно санкциите, те „поставиха ударението върху възстановяване на взаимноизгодната търговия и икономическите връзки вежду бизнеса на двете страни. По-рано тази седмица съветникът на американския президент Келиън Конуей каза, че в Белия дом се обсъжда премахването на ограничителните мерки срещу Русия. Според нея, това се прави в контекста на „подобряване на отношенията с различни чуждестранни лидери и държави“.

Двамата лидери обсъдиха сирийския конфликт и ситуацията в Украйна.

Путин и Тръмп също обсъдиха сътрудничеството в борбата срещу радикалния ислямски тероризъм. Руският президент посочи, че страната му повече от две столетия е подкрепяла Америка, била е неин съюзник в две световни войни и сега гледа на САЩ като на най-важния партньор в борбата срещу международния тероризъм. В програмата на новата администрация на Белия дом борбата срещу „Ислямска държава“ и други терористични групировки, са изведени като основен приоритет. В тази борба Тръмп посочва, че разчита на сътрудничеството на Русия.

Двамата са се договорили да дадат инструкции да се работи за насрочване на дати и място за лична среща, както и да поддържат редовни лични контакти.

Още по време на предизборната кампания Тръмп многократно говореше за желанието си „да се разбира“ с Москва. В същото време в Москва отбелязват, че по време на президентството на Барак Обама на руско-американските отношения бе нанесена тежка вреда, за преодоляването на която ще е необходимо време и сериозна работа.

Говорителят на Белия дом добави: „Положителният телефонен разговор бе значителен старт към подобряване на отношенията между САЩ и Русия, които се нуждаят от ремонт. Както президентът Тръмп, така и президентът Путин се надяват днешният разговор между двамата да доведе бързо до решаване на проблема с тероризма и други важни проблеми от взаимен интерес“.

Говорителят на Кремъл бе по обстоятелствен: „Двамата президенти говориха за установяване на ерална координация в действията на Русия и САЩ с цел поледа над „Ислямска държава“ и други тероистични групировки в Сирия“.

Although there was no direct mention of sanctions, Mr Putin’s spokesman said both sides „stressed the importance of rebuilding mutually beneficial trade and economic ties between the two counties’ business communities.“

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър, съобщавайки в Туитър за началото на разговора Тръмп – Путин, публикува и снимка, на която в Овалния кабинет на Белия дом Тръмп говори по телефона, в присъствието на вицепрезидента Майкъл Пенс, помощника на президента по национална сигурност Майкъл Флин, началника на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс и ключовия политически съветник на Тръмп – Стивън Бенън.