Екскурзия до Пирот, Суковски и Погановски манастир

1
362
Добави коментар
globlo

Отпътуване от София, пл. Ал. невски в 7:30 ч. по маршрут: Калотина – Пирот. 

Разходка из центъра на Пирот. Посещава се евтиният пиротски пазар и по желание старата крепост Калето. Свободно време. 

Посещение на Суковският манастир. Той се намира на 18 километра източно от град Пирот, на десния бряг на река Ерма край едноименното село Суково. Датата на изграждането на манастира и ктиторите му не са известни. От малкото запазени сведения се знае, че е разрушаван няколко пъти, и че е бил изписан в 1606 година. Църквата, посветена на Успение Богородично, е построена в 1857 година. По преданието ктитор е Сали бей от Пирот, който издига новата църква върху основите на стара в знак на благодарност за оздравяването на сина си Емин. Църквата е изписана в 1869 година от Васил Попхристов от Самоков. 

Разглеждане на Манастирът „Св. Йоан Богослов“ – Погановски манастир. Той е разположен на левия бряг на живописната река Ерма близо до гр. Димитровград в Югоизточна Сърбия. В края на XIV в. деспот Константин Деян започнал изграждането, а след смъртта му неговата дъщеря Елена – съпруга на византийския император Мануил II Палеолог продължила строежа на манастира, но едва през 1499 година храмът бил завършен и зографисан. През периода юли 1879 – ноември 1920 г. манастирът е влизал в пределите на България. Храмът е богато украсен, стенописите са разгънати на площ повече от 360 квадратни метра. 
Около 17 ч. отпътуване за България. Пристигане на пл. Ал. Невски след 20:00 ч. 
 

транспорт с туристически автобус 
екскурзоводско обслужване на Български език 

Задължителна медицинска застраховка: 2 лв. за лица до 69 г. и 3 лв. за лица над 69 г. 
входните такси на посещаваните обекти 
разходи от личен характер 

Забележка 
При лоши метеорологични условия и големи снеговълежи, екскурзовода има право да промени програмата и вместо Суковски и Погановски манастир да се посети Димитровград(Цариброд). 
 

Необходими документи: 
Лична карта или валиден паспорт; 

За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител, е необходима нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и 2 копия/; 

​Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40
Срок за информиране при недостигнат минимум: 2 дни преди датата на отпътуване
При записване се внася пълната сума

Туристическата агенция си запазва правото на промени по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти. 
С цел оптимизация на програмата, агенцията си запазва правото да нанася корекции по маршрута и последователността на изпълнение.