Столиците на Централна Европа

1
303
Добави коментар
globlo

Отпътуване от София в 18.30 ч. от площад „Александър Невски“, в 19.00 ч. от автогара „Сердика“ по маршрут Белград – Будапеща.

Ден 2

Пристигане в Будапеща сутринта. С богатата си, но често горчива история, невероятната архитектура и културно наследство, градът напълно заслужава прозвището си „Париж на Източна Европа“, съчетавайки западното великолепие с вечните унгарски традиции. Панорамна обиколка на Будапеща с местен екскурзовод (минимум 3 ч.): Парламентът – една от най-големите парламентарни сгради в света, смесица от различни архитектурни стилове; крепостният хълм Будавар с Рибарските кули, от които се открива чудесна панорамна гледка към Дунав и Пеща; катедралата „Св. Матяш“, носеща името на най-известния унгарски крал, който два пъти е бил венчан в храма; Цитаделата, издигната от Хабсбургите, за да защитава „Перлата на Дунава“ от нападения; Площадът на героите – огромен ансамбъл от паметници, построени в чест на 1000 години от създаването на Унгарската държава. По желание и предварителна заявка – разходка с корабче по р. Дунав с включени парче торта и чаша шампанско. Настаняване. Свободно време за самостоятелна разходка по булевард „Ракоци“ и улица „Ваци“ – най-известните търговски улици с многобройни ресторанти, кафенета и магазини (необходимо е ползване на градски транспорт). Нощувка.

Ден 3

Закуска. 8.00 ч. отпътуване за Виена – всепризнатата столица на музиката и изкуствата. Пристигане във Виена около обяд. Панорамна обиколка на Виена с местен екскурзовод (минимум 3 ч.): дворецът „Белведере“ – един от най-хубавите барокови образци в света; Виенската опера, където ежегодно се провежда оперен бал; булевард „Рингщрасе“, изграден на мястото на старата крепостна стена; дворецът „Хофбург“ – зимната резиденция на Хабсбургите, Парламентът със статуята на Атина Палада; Кметството – внушителна сграда в неоготически стил; Къщата на Хундертвасер с необичайните си апартаменти, следващи единствено природните форми; най-старият увеселителен парк в Европа „Пратер“ със символа на Виена – Виенското колело; Центърът на ООН, разположен в новата част на града. Пешеходна разходка в центъра на Виена с местен екскурзовод: площад „Мария Терезия“ с паметника на великата императрица и двете сгради близнаци – Музея за история на изкуството и Природонаучния музей; дворецът „Хофбург“, където се намират Националната библиотека, Музеят на музикалните инструменти и оръжейната колекция на императора; улица „Колмаркт“, улица „Грабен“ – сърцето на стария град; бароковата църква „Св. Петър“, катедралата „Св. Стефан“ – един от символите на Виена и най-значителната готическа сграда, съхраняваща несметни богатства и оживената улица „Кернтнерщрасе“. По желание: разглеждане на лятната резиденция на Хабсбургите двореца „Шонбрун“ с местен екскурзовод. Със своята великолепна барокова архитектура, уникални паркове, градини и интериор, и голяма историческа значимост днес той е една от най-посещаваните забележителности във Виена. Настаняване в района на Виена вечерта. Нощувка.

Ден 4

Закуска. Свободно време за разходка по търговската улица „Марияхилферщрасе“ или за посещение на Музея за история на изкуствата, Императорската съкровищница, Музея на музикалните инструменти, рицарското въоръжение и античния град Ефес или Къщата на пеперудите в двореца „Хофбург“. Отпътуване за Прага в 12 часа. Настаняване. Вечерна разходка в центъра на Златния град, който от 1992 г. е включен в Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО – необходимо е ползване на градски транспорт. Нощувка.

Ден 5

Закуска. Напускане на хотела. Пешеходна обиколка на Прага с местен екскурзовод (минимум 3 ½ ч.): Храдчани (Пражки храд) – най-важният символ на Бохемия и седалище на чешкия президент; грандиозната готическа катедрала „Св. Вит“; Златната уличка с дома на Кафка; Мала страна с бароковата църква от 18 в. „Св. Николай“; Карловият мост; Старе место – старият градски площад с кметството и световноизвестния часовник от 15 в., издигнати в чест на придобития тогава статут на кралска резиденция. Разходка по Вацлавския площад. Свободно време. По желание посещение на пивоварна „U Fleku“, построена през 1499 г., с дегустация на местна уникална бира и беседа от майстор пивовар. По желание разходка с корабче по р. Вълтава. Отпътуване за България в 19.00 ч.

Ден 6

Пристигане в София на бензиностанция „Lukоil“ (Западен парк, бул. „Сливница“ до Орион), автогара „Сердика“ и площад „Ал. Невски“ следобед.