Спете качествено – няколко съвета за добър сън

4
351
Добави коментар
TaLoV
TaLoV

Доста хора не си дават ясна сметка колко е важно да имат един наистина пълноценен и спокоен сън. Да, всички знаем, че сънят е здраве, но малко от нас възприемат съзнателна философия за добър сън.

Последиците?

Те са и симптоми за това, че Вашето време за сън е неестествено скъсено, а фазите на съня са объркани фатално. Например забелязвали ли сте, че сте особено изнервени през деня? Че, както се казва в някои краища на България, ви „бият лимките”? Имайте предвид, че хроничната умора невинаги се изразява в осезаема отпадналост. Много често нейни изразители са например:

– Постоянно се карате с хората от обкръжението си

– Правите скандали по незначителни поводи

– Не можете/не желаете да се концентрирате върху нищо сериозно за повече от 10 минути

– Много бързо ви омръзва всичко – занимание, разговори, предавания по телевизията, музика, присъствие на конкретни хора.

Всичко това може наистина до голяма степен да се дължи на нарушения в съня. Да, заспивате вечер, но самият сън е накъсан. Накъсаността на съня може дори да не се усеща. Не е задължително да се будите нощем. Може да се накъсва самият процес на сън, който на практика протича в отделни фази на съня. Така, може да се каже, че се радвате на един пълноценен и спокоен сън само, ако преминавате през всички фази на съня.

Това е по-важно дори това колко часа сън си извоювате през седмицата. Проучванията сочат, че необходимите часове за сън варират между 4 и 11 часа. Разбирате, че този широк диапазон дава отчетливо предимство на качеството на съня, пред неговата продължителност. Въпросът следователно е: Как да осигурите условия за добър сън – като избегнете поемането на хапчета за сън, преди лягане?

Да опитаме да отговорим, чрез няколко съвета за добър сън:

– Погрижете се за подходяща опора за гръбначния стълб. Това не означава нито твърда, нито мека опора. Матракът трябва да е като създаден за Вас. Най-общо важно е да усещате лек натиск – най-вече в областта на кръста и плешките -, да няма увиснали зони и да се поддържа гръбначният стълб изправен във всяка поза за сън.

– Ако имате специфични нужди, потърсете подходящ ортопедичен матрак. Това най-често е по-твърд матрак, който би имал ортопедичен ефект при Вас.

– Уморявайте се съзнателно няколко часа преди лягане. За да влезете в дълбоките фази на съня, трябва наистина да се уморявате. Работата пред компютър не е достатъчна. Затова започнете някакъв спорт, или просто се разхождайте повече навън.

– Като споменахме работата пред компютър, за да се радвате на добър сън, тя трябва да приключва поне 2 часа преди лягане. Просто лъченията от монитора и умствената концентрация възбуждат много мозъка.

– Вместо алкохол, пийте успокояващ чай преди лягане. Поинтересувайте се от някой вид специален чай за сън. Например чай от лайка, или чай от лавандула, или чай от пасифлора…

– Изберете подходящи цветове за спалня – успокояващата обстановка в спалнята води до по-бързо отпускане на нервната система и оттам до по-добър сън. Наблегнете на меки пастелни тонове в спалнята като бежово, охра, бяло, кремаво, кафяво.

– Ако сте по-нервна натура, избягвайте контрастите – особено в спалнята. Без крещящи цветови акценти, аксесоари с изчанчен дизайн, артистични мебели, помпозни полилеи, особени абстрактни картини. Заложете на спокойната обстановка в дома.

– Ползвайте маска за очи за спане – плътната маска за сън ще улесни унасянето

– Създайте си ритуал за сън, за да настройвате организма си – например гледайте любим сериал, пийте чай, подреждайте, четете…

Сънят влияе на представянето ви във всички области. Ако е добър, е по-вероятно да сте успешни. А ако търсите добър онлайн магазин за матраци Варна, посете Матраци БГ.

loading…