Бензинова или дизелова кола

6
347
Добави коментар
Kohorta
Kohorta

Бензинова или дизелова кола е често срещана дилема, както при семейства с деца, така и при млади хора.

Проблема идва в това, че разликите са прекалено много от самото гориво. Като започнем с цената на горивото, поддръжката, частите, разхода и още редица други фактори. Хубаво е когато се сравняват два еднакви модела автомобили, с различни двигатели, но тук ще говорим за различни автомобили с различни двигатели.

бензин или дизел

Бензинова или дизелова кола за всеки ден.

Разликите, както казахме започват от разликата в цената на горивото. Бензиновите модели са склонни да харчат повече, най-често около 10 литра на 100 км, като това става дума за модели коли от около 2000 година. За по-скорошни модели разхода е свален на около 7-8, но винаги зависи от големината на мотора и начина на каране. За градско каране е много трудно достижим този разход.
За дизеловите автомобили разхода обикновено се върти около 5 литра на сто километра. Дизелът, като цяло е по-различен от бензина и има тенденция да бъде по-икономичен. Но ако плащате по-малко за дизел, а плащате по-голям данък нещата се свеждат до минимална разлика.

Бензинова или дизелова кола от гледна точка на работа.

Става дума за самото изпълнение при шофиране. Дизеловите автомобили се набират по-бързо, а бензиновите не чак толкова. Понякога, ако идвате от няколко годишен опит на бензинова кола, може да усетите голяма разлика в съединителя. При дизеловите той се усеща някак по-лек.
Дизеловите автомобили са често сравнявани като по-издръжливи. Ако един бензинов мотор може да издържи до 200 000км, то един дизелов може да се справи за още толкова. Това естествено отново зависи от начина на каране и поддръжка на автомобила. Понякога може да имате повреда в двигателя на дизелов автомобил, която да ви излезе по-скъпо от тази на бензинов автомобил.

Някакви дребни разлики в автомобил на дизел и бензин?

Поведение на колата при ускорение, по-малък разход на гориво, различни данъци за автомобила и може би малко по-скъпи части от тези на бензиновите модели. Ако сравните двигателите на два автомобила и колко ще ви струва една и съща част за поправка, може да се изненадате, колко голяма разлика може да има. Много често дизеловите мотори на леките коли са с турбо и при тях често се случва повреда и съответно повишено харчене на масло.

Регистрация в кат София и на двата варианта като цена е еднаква и на дизеловите и на бензиновите.