Как да почистим компютърните компоненти

4
469
Добави коментар
magnit
magnit

Щом захващаме тази тема, ще трябва да обърнем внимание и на останалите компютърни части. Защото има особености, с които е важно да се съобразяваме, за да не повредим техниката. Всъщност не е необходимо да чакаме да залеем клавиатурата или да започнем да кихаме, раздразнени от мръсотията, събрана в компютъра, за да се сетим, че е време за почистване.

Клавиатурата, мишката и мониторът са любимо място за всякакви бактерии, а компютърната кутия е скривалище за прахоляка. Затова не пренебрегвайте тяхната чистота.

Клавиатура: Нейното почистване е доста сложно особено ако имате навика да се храните над клавиатурата. Всякакви трохички попадат под клавишите, разляните сокове и кафета, колкото и да забърсвате клавишите отгоре, оставят лепкави следи отдолу. Така че, може и да отлагате, но в един момент ше трябва да се заемете и с по-генерална чистка.

Как да се подходи? Първо –  не забравяйте преди почистване да изключите  компютърните устройства от електрическата мрежа. Най-напред снимайте клавиатурата. Защо? Защото сериозното й почистване изисква да свалите всички клавиши, а после все пак ше трябва отново да ги подредите.

2. Леко изтупайте клавиатурата. После обърнете специално внимание на клавишите. Ако имате достатъчно време ги мийте поотделно. Ако нямате време, можете да ги сложите в топла вода, съчетана с прах за пране или сапун за 20-30 минути. После е достатъчно да ги „разбъркате“ няколко пъти, да ги изплакнете и да изчакате да изсъхнат върху салфетка или кърпа.

3. Ако никой у Вас няма навика да се храни над клавиатурата и тя не е чак толкова замърсена, може да се справите с прахосмукачка и специални мокри кърпички за почистване.

Монитор: За почистването му е важно да използвате специални средства, в чийто състав няма амоняк, толуол, спирт и ацетон. Подходящо е да почиствате монитора с мека салфетка или с меко парцалче, като първо премахнете праха, а после вече можете да минете с кърпа, напоена с препарат.

Компютърна кутия: Компонентите в нея имат впечатляващо добро умение да събират прах. Така че на всеки 2-3 месеца е добре да й обръщате внимание. Има различни версии за почистването: на места ще видите съвети на специалисти да издухвате праха със сешоар, включен само на студено, или със сгъстен въздух. На други – да оберете големите валма прах с прахосмукачка, като внимавате да не повредите нещо. Но във всички случаи, ако не разбирате от компютърни компоненти, не се захващайте да почиствате платките или вентилатора сами – обърнете се за съдействие към по-вещо лице.

Мишка: Мишките се почистват само отвън – няма нужда да ги разглобявате. С мека влажна кърпа внимателно почистете копчетата и мишката отдолу.