Храни за прочистване на черния дроб

1
385
Добави коментар
biomall
biomall

Черният ви дроб работи усилено всеки ден, може би повече, отколкото можете да си представите. Той е вторият по големина орган в тялото и все пак не му обръщаме много внимание, докато нещо не се обърка.

Работи денонощно, прочиства всичко, което минава през него. Също както забърсваме кухненския под, така и черният дроб прави нещо подобно с токсините от храната и околната среда. Той също така изпълнява ежедневни функции, които може би не знаете и ни предпазва от редица заболявания, когато се грижим правилно за него.
Каквото и да приемем в тялото си, черният дроб има задачата да се справи с него и да го обработи, редом с другите ежедневни функции, сред които: превръщане на въглехидратите, протеините и мазнините в енергия, подпомагане на храносмилането, разпространение и съхранение на основни хранителни вещества, детоксикация на кръвта от канцерогени или токсични вещества като алкохол и др.

Как храната се вписва в уравнението?

Както можете да видите, здравето на черния дроб не е за подценяване, така че захранването му с полезни вещества е много важно. Едно от най-добрите неща, които можете да направите за черния си дроб, е да се храните здравословно, главно с храни от растителен произход. Защо? Храните на растителна основа не съдържат токсините от месото, като естествените хормони и разни други съставки. От друга страна, те са богати на антиоксиданти, които са по-полезни за тялото, отколкото животински източници. Като се има предвид, че 85-90 % от цялата кръв, която напуска стомаха и червата след храносмилането отива право към черния дроб за обработка на хранителните вещества или елиминиране на токсините. Можете лесно да видите защо е важно да се консумира храна, която е здравословна.

Ето 10 от най-добрите храни за здравето на черния дроб, които трябва да включите в диетата си, и които помагат за ежедневното прочистване, детоксикацията и захранването на този жизненоважен орган:

1. Цвекло

Цвеклото дава ударна доза здравословни вещества за цялото тяло, включително и черния дроб. То е с високо съдържание на антиоксиданти и важни хранителни вещества, сред които: фолиева киселина, фибри (под формата на пектин), желязо, бетаин и бетанин. Пектинът е разтворима форма на фибри, който е добре известен със своите прочистващи свойства и способността да ни държи сити. Фибрите и хранителните вещества на цвеклото помагат на тялото да се отърве от токсините, които често се съхраняват в черния дроб, така че да могат да бъдат премахнати от тялото, вместо да се абсорбират в кръвния поток.

2. Броколи

Ярките зелени нюанси показват високото ниво на антиоксиданти и хлорофил в тези кръстоцветни зеленчуци. Броколите са богати на фибри, които естествено прочистват организма от канцерогени и други токсини. Броколите, карфиолът и брюкселското зеле съдържат и глюкозинолати, които помагат на черния дроб да произвеждат ензими за отстраняване на токсините. Те също са добър източник на мастно-разтворимия витамин Е, особено важен антиоксидант за черния дроб.

3. Сладки картофи

Сладките картофи (заедно с морковите и тиквата) са богати на бета-каротин, който е естественото противовъзпалително хранително вещество, което тялото ви обича! Бета-каротинът се превръща във витамин А в тялото, директно в черния дроб. Важно е да си набавяте витамин А чрез богати на бета-каротин храни. Хранителните добавки с прекалено много витамин А могат да се окажат токсични за черния дроб, тъй като той е мастно разтворим витамин (което означава, че повече от него съхранява отколкото отделя). Сладките картофи също са богати на фибри и витамин C, които помагат на черния дроб да функционира добре. Консумирайте сладките картофи печени за вечеря или обяд.

4. Лимони

Лимоните обичат черния дроб и той също ги обича! Те са естествена прочистваща храна. Лимоните предоставят изобилие от антиоксиданти, главно витамин C, и помагат на черния дроб да произвежда повече ензими, които дават енергия и помагат на храносмилането. Те са естествен заместител на солта в диетата, тъй като са с високо съдържание на електролити, които поддържат тялото, но не дехидратират клетките като солта. В действителност, те често се препоръчват като заместител на сол за лица с чернодробни заболявания. Лимоните алкализират тялото, въпреки че са кисели. След като навлязат в тялото, те помагат за неутрализирането на токсините, отделянето на отпадъците, и облекчават целия храносмилателен процес. Използвайте органични лимони, ако не искате химикалите от конвенционалните лимонени кори да ви навредят.

5. Леща

Говорейки за леща, черният дроб я обожава! Тя е богата на фибри, които помагат за процеса на прочистване и са естествен източник на протеин на растителна основа. Твърде много протеин, обаче, не се препоръчва, тъй като не е полезен за черния дроб. Лещата осигурява достатъчно протеин, за да подкрепи тялото, без да причини вреда. Тя е едно от най-лесните бобови растения за храносмилане.

6. Минимални количества здравословни мазнини

Здравословните мазнини са важни за всяка диета, но не е добре да се прекалява. Те се срещат в: авокадото, орехите, тиквените семки и бадемите, маслините, кокосовият орех, семената чиа и лененото семе. Избягвайте такива, които са трудни за обработване от черния дроб. Сред изключенията са: малки количества зехтин, ленено, или кокосово масло. Авокадото и орехите са особено богати на свойства, които помагат на тялото да произвежда повече глутатион, който се използва за детоксикация и филтрирането на вредните вещества.

7. Ябълки

Ябълките са богати на пектин, разтворими фибри, които помага за премахване на токсините и холестерола от кръвта. Те също така са богати на ябълчена киселина, естествено прочистващо хранително вещество, което премахва канцерогените и други токсини от кръвта. Всички ябълки са страхотни за черния дроб, но не забравяйте да изберете органичните.

8. Чесън

Чесънът е богат на алицин и селен, две много важни вещества за черния дроб. Те почистват и в подхранват цялото тяло, особено кръвта. Селенът е естествен минерал за детоксикация, а алицинът помага за предпазването на имунната система. Чесънът също така активира ензимите в черния дроб, с което помага за цялостното храносмилане и премахване на токсините. Използвайте цели скилидки чесън, вместо смлени или на прах.

9. Лук

Подобно на чесъна, лукът също е богат на алицин, който пречиства черния дроб и храносмилателния тракт. Той също така е  пълен с калий, фибри, фитонутриенти, и флавоноиди, които помагат на тялото да се справя с токсичните химикали. Лукът може да има силна миризма, но също така е популярна детоксикираща храна. За да избегнете лошото храносмилане, избягвайте суровия лук и го сгответе.

10. Зеленолистни зеленчуци

Спанакът, зелето, зелената салата и руколата са едни от зеленчуците с най-голяма хранителна стойност, на които можете да се насладите. Те са пълни с хлорофил за пречистване на кръвта, който подпомага функцията на черния дроб и неутрализира тежките метали, токсичните химикали, и дори и пестициди, които натоварват черния дроб. Само не забравяйте да си набавите органични зеленчуци.

Захранете черен дроб с някоя от тези полезни храни и не забравяйте, че захарта, алкохолът, липсата на физически упражнения, прекалената консумация на животински храни не са полезни за черния дроб. Погрижете се за черния дроб, така че и той да се погрижи за вас!