Индипасха – тракийско оброчище в сърцето на Странджа планина

3
317
Добави коментар
poluina
poluina

Тракийското оборище Индипасха е едно от най-загадъчните и странни места в България. Намира се сред гъста букова гора в сърцето на Странджа планина – в дълбок и усоен дол, закътано между селата Граматикова, Кости и Сливарово. Предствлява огромна скaла с извиращ в основата й лековит извор (аязмо).

Повече от две хилядолетия на това светилище пристигат хора, които търсят лек от сполетелите ги болести. Смята се, че под огромния скален мегалит извира “жива” вода, която има силни лечебни свойства. Това поверие е родилo странен ритуал, които съчетава езически и християнски традиции.

Търсещите лек хора закачат плат от дрехите си по висящите наоколо клони и лиани, вярвайки, че по този начин оставят и болестта си. След това те измиват лицето си и отпиват вода от аязмото. Палят свещ за здраве в намиращия се до него малък параклис.

Според поверието дрехата на болния трябва да виси във въздуха – да не е поставена нито на земята, нито във водата. Така болестта болестта остава в ничие пространство. Тази традиция придава на мястото леко призрачен вид, заради десетки разноцветни парчета плат, които висят по клоните.

От древни времена по тези места съществува легенда още от времето на древните траки, които знаели за лечебните свойства на водата в Индипасха. На това място тракийските жреци извършвали жертвоприношения и така предсказвали бъдещето. Само  посветените знаели пътя до мистичното аязмо, което помагало на болните да се изправят на крака. Но минали столетия и пътят до оборището потънал в забрава. Според легендата мястото било открито от сляп бивол. Стопанина му не искал да го убива и го пуснал на свобода.  След три дни животното се върнало при него оздравяло. Човекът забелязал, че биволът понякога изчезва и пак се прибира. Решил да го проследи и открил лековитият извор, от който извира “жива” вода. Така се възродил култът към древното светилище. Твърди се, че водата на Индипасха е най-лековита в първата Недела след Великден. За това на този ден по традиция около оборището се събират много хора от Странджа, които правят курбан за здраве. Поклонниците се измиват с водата от аязмото, а някои преспиват край него – също за здраве. За да стигнете до светилището тръгвате по пътя Малко Търново – Царево. След около 5км вдясно ще видите табела – с. Сливарово. Пътят е черен и в доста лошо състояние, но можете да преминете внимателно и с обикновен автомобил. След около 4-5км се видите и табела за Индипасха. Добре е да оставите вашият автомобил и да продължите пеша, защото надолу пътят става все по-лош. Разстоянието до оборището е около 3 км., но може да ви се сторят много повече, заради пресечият терен и рояците от досадни мухи, които са типични за цяла Странджа.