Ефективното възпитание част 1: грижи се за почвата и не учи цветята как да растат

9
302
Добави коментар
msimonyan
msimonyan

Тези от нас които се занимават с градинарство знаят, че за да порастне красиво цвете не трябва да му се казва как и накъде да расте. Това цветята правят добре и сами. Никой нормален градинар не изнася лекции на розата как е правилно да порастне 🙂 Всичко което прави е да контролира условията, при които расте – добра почва, светлина, топлина, пространство.

Теории за възпитанието има много и добросъвестните майки са ги изучили всички и дори са ходили на тренинги за това как да бъдеш добър родител. Аз пък обичам да се занимавам с експерименти и да правя паралели между различните сфери на живота. До извода за ефективното възпитание достигнах по индуктивния метод, или по-просто казано по метода проба-грешка :). Наблюдавала съм много методи, които макар и научно обосновани, не дават задоволителен резултат. Въпросът тогава е: кое дава истински траен във времето резултат.

Ефективното възпитание при децата, особено порастналите, е просто, но не лесно : не се опитвай да забраняваш и да коректираш непосредствените му действия, защото ще срещнеш само съпротива. Коригирай логиката и възприятията за света, които са в основата на тези действия, още от най-ранно детство, по възможност чрез собствения си пример.

Трите елемента трябва да присъстват едновременно:

1. Възприятие за света според това, как го разбирате вие: кое е добро и кое е лошо, кое е приемливо и кое (и най главното защо) е неприемливо, и най важното, кое действие до какви последствия води.

2. От най ранно детство

За съжаление, когато изникнат сериозни проблеми е късно да поливаме и торим почвата, затова не чакайте децата да порастнат, работете от малки. Казах, просто е, но не е лесно.

3. Собствен пример

Възпитавайте първо себе си, детето копита всичко и ще се възпита само. Да изнасяш лекции на детето за живото е като да говориш на розата как е правилно да расте. Бъдете хората, които искате детето ви да стане.

Ако поведението на тийнейджъра рязко се влоши, а авторитетът ни като родители намалее и изчезне, помнете, не е виновна розата. Работете с индиректния контрол защото той избягва защитите на егото и съхранява свободната воля на детето и детето се отплаща. С уважение.