Църквата почита Света мъченица Валентина

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На днешния 10-и февруари православната църква почита Света мъченица Валентина. Заедно с нея, на този ден са почитани и  Св. Енната, Св. Павла и Св. Харалампи. Макар днес да се почита повече католическия Свети Валентин, имен ден празнуват Валя, Валентина, Валентин, Вальо. Празнуват и Харалампи, Ламбо, Пейо, Пейчо, Пейка.

За Света Валентина не се знае много. Според църквата, тя била благочестива девойка и дълбоковярваща християнка. Заедно със Св. Павла и Св. Енната станали жертви на гоненията на Максимилян ІІ.

След като я заловили, езичниците я изправили на съд, който отредил тя да принесе дарове на божествата в техния храм. Вместо това, обаче, Света Валентина хвърлила камък срещу жертвеника и се обърнала с гръб към горящия върху него огън. Присъдата била ясна – посичане с меч.

Свети Харалампи от своя страна е смятан за властелинът на всички болести. Според легендата днес е Чуминден. Традицията повелява жените да месят питки с мед, с които да умилостивят чумата. В народните представи тя е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището. 

За тази цел хората оставяли в края на населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие — да забрави за какво е слязла. За да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден.