Копирайтинг: препоръки и план за действие

2
495
Добави коментар
kyovev
kyovev

Какво е това „чудо”, наречено копирайтинг? Чуждицата навлезе толкова сериозно в ежедневието ни, че може да се чуе доста често под път и над път. Нерядко, тази непозната думичка се асоциира  и с маркетинга и рекламата, които също попадат в списъка с възможните ѝ значения. Ето откъде възниква и масовото объркване. Всъщност, познаваме ли същността на копирайтинга и услугите, които предлага?

Копи-писането си служи с „написани думи”, за да спечели и изгради професионали взаимоотношения с нови потенциални клиенти. Благодарение на копирайтинг услугите, трафикът към Вашата онлайн платформа нараства с до няколко пъти.

 

Как се пише внушаващ копи-текст?

Да си го кажем направо – предоставянето на високо качествен копирайтинг в ситуация на непрекъснато нарастващи изисквания относно качество и ефективност, който да впечатлява от една страна посетителите и от друга клиентите, определено представлява нелека задача. 

Ключов момент в процеса на работа е избягването на „мозъчното прегряване” в покриването на определените нормативи в писането. И точно на място идва моментът да споделим с Вас някои от най-добрите копирайтинг практики, ползвани от изтъкнатите копирайтъри и рекламодатели. 

Проучвайте повече 

Работата на всеки копирайтър е да проучи темата си заедно с успешните способи за нейното последващо лансиране в онлайн пространството така, че да доведе до убийствен трафик. В този смисъл, най-добрите копи-писатели чудесно знаят не само ползата, ала и необходимостта от по-задълбочена проучвателска дейност с основна цел предлагане на възможно най-полезната информация по темата. В крайна сметка, ако се замислите, прогресиращите копирайтъри са всъщност доста упорити и вглъбени „изследователи”.

Да обобщим: с колкото повече детайли разполагате, толкова по-професионално и завладяващо ще пишете предоставявайки максимално полезна информация по даден въпрос. 

Бъдете креативни

Нито на Вас, нито пък на нас ни се четат суховати материали, съдържащи информация сякаш просмукана през пръстите. В крайна сметка, ако не можете или не знаете как да продължите писателската си и/или копирайтърска дейност, спрете за момент. Поемете глътка свеж въздух, разходете се някъде, тонизирайте тялото си –всичко това непременно ще повлияе благотворно върху качеството на работата Ви впоследствие.

Не допускайте да „прегреете” вследствие на цялата тази информация и крайния срок за предаване на „работата”. В края на краищата, и Вие не бихте закупили някоя непотребна и безинтересна стока, била тя дреха, аксесоар или даден продукт. Аналогично е и с „пазара на копирайтинг услуги”. За да се превърнете в добър копирайтър е необходимо да предоставяте услугите си по изключително префинен и прецизен начин.

Вложете частица от себе си

Не приемайте нещата като „писане заради Х ползи”, които можете да извлечете накрая. Пишете най-напред заради самата идея за писане, заради това, че тази дейност Ви носи истинско удоволствие и радост. Едва с второстепенно значение е финансовата облага от свършената работа. Когато разкривате частица от себе си в текста, не мислете, че това няма да остане незабелязано. Напротив, вложеното старание винаги си личи, а от това обстоятелство можете само да спечелите.

Нещо друго – сещате ли се за някой копирайтър, творящ с изграден стил на писане ? Е, и ние. Ето затова работата им е винаги отличителна. Е, виждате ли? Изглежда, имаме право.

„Полирайте” заглавието  

Срещали ли сте някъде досега един съвършено верен цитат от Дейвид Огълви, който твърди, че поставянето на заглавието е финалната щриха и рамката на цялата статия. И независимо дали ще ни повярвате, именно избраното заглавие определя резултата и личния Ви успех от предоставеното четиво. Нещо повече, всеки път, когато стигнем до мига с измислянето на подходящо заглавие за написания копи- или авторски материал, ние разходваме около 80 % от изработения си„долар”.

В редица свои материали, легендарните творци на увлекателни четива разкриват интересните си подбори на заглавия редом до безкрайните си съвети и практики за достигане на по-сериозни мащаби чрез [copy] writing.

Сравнително голяма част от тях обобщават някои основни моменти като изготвяне на целия материал (1) и извеждане на ключови послания (2) + подзаглавия (3) въз основа на написаното. Така ще можете да се уверите в кооперативността им и построената връзка между тях. Друга интересна подробност намираме в симплистиката, вложена в самите заглавия/подзаглавия.

Ясно е,че масово се търси изключителното, модерното и дори комерсиалното като заглавие. Ала с този подход рискувате да отвлечете вниманието на читателите си от основното в текста и да превърнете работата си в изключително пошла и непотребна. За да бъдете забележителни в копирайтинг текстовете, и не само разбира се, съвсем не е необходимо да наблягате на клишета или крайни изказвания. Напротив, бъдете по-семпли и обрани в мислите си, повторете вече казаното, ала по свой начин. Ето така ще можете да се уверите в автентичността, скрита зад думите Ви.

Какво „мисли” науката и лингвистиката по въпроса?

Използването на копирайтинг техниките за изкарване на нечий чувства на повърхността е добра практика, подкрепяна и от науката. Внушаването е потребност, влиянието с думи също.

Играйте си с думите, внушавайте с тях. Те са за това, за да се използват. Същото правило работи с пълна пара особено ако целите бърз растеж на бизнеса си посредством предлагане на услуги или стоки. Примерна онлайн платформа, която помага на бизнесите да растат чрез внушение, качествени и полезни материали е именно webselo.com (на сайта ще научите повече за услугите ѝ).

Предизвикайте емоции и мисъл у читателя 

Накарайте читателите си да „виждат” нещата по-ясно чрез начина им на възприемане на предлаганата им информация. Например, ако трябва да си служите със стойности в копирайтинг материала си, не изброявайте с думи, говорете с цифри или валути. Така мозъкът възприема много по-качествено предоставената информация.