На 26 март ще има изненади като на президентските избори

1
280
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Изненади, както на президентските избори, са възможни – някои от регистрираните листи да получат по-голяма подкрепа от тази, която по принцип очакваме – заяви в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Димитър Димитров, експерт по изборно законодателство, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Според Димитров една от възможните изненади е Варна, където съгражданин на варненци получи най-много гласове на президентските избори. Става въпрос за Веселин Марешки, който според политолога най-вероятно ще оглави листата на партия „ВОЛЯ”.

„Колкото до шансовете в цялата страна, малко е трудно да се прецени коя партия или коя листа би била изненада. В момента нещата изглеждат приблизително по следния начин – имаме една писта, в която ще се състезават ГЕРБ и БСП, тъй като това са двете най-големи партии. На значително разстояние след тях ще бъдат патриотите, ДПС и потенциалната изненада, свързана с Марешки“, посочи Димитров.

Той направи уговорката, че избирателите, които вземат своето решение сравнително късно в кампанията или в ден, близък до изборите, могат да бъдат повлияни от инциденти, които няма как да бъдат предвидени.

„Битови инциденти или друг тип инциденти могат да окажат решаващо значение, особено в сегмента на партиите след първа и втора, защото там устойчивостта на нагласите, изключвам ДПС, не е много висока. ДПС също има конкуренция. Този път е реална и този път прицелваща се в класическия електорат на ДПС в смесените райони“, каза още Димитър Димитров.