Колко често трябва да тренираме?

1
300
Добави коментар
biomall
biomall

Въпросът колко често трябва да тренираме е доста наболял, когато сме редовно спортуващи. Тъй като балансът между това да тренираме и почиваме всъщност определя крайният резултат и това как се чувстваме. Освен това между огромния избор от тренировки – кардио, силови тренировки, стречинг, йога, онлайн класове е добре да знаем към кои да се насочим и колко често да ги практикуваме, за да пестим време (все пак не говорим за професионални спортисти, чиято работа е да тренират) и да имаме желаните резултати. Планирането означава да извървим половината път, тъй като в противен случай бихме се заблудили и отклонили от желаните цели.

4 съвета как и кога е най-подходящо да се тренира:

Силови тренировки

Истина е, че колкото повече мускулна маса имаме, толкова по-бърз е метаболизмът, по-защитени са костите и ставите и от толкова повече количества качествена храна се нуждаем. Мускулите не трябва да бъдат синоним на маса и обем, а напротив – по принцип достатъчното количество мускули за всеки човек е това състояние, при което човек има минимално количество мазнини.

Ако сте редовно спортуващ, спокойно можете да си позволите 3 силови тренировки в седмицата, които включват 5-10 минутна загрявка и разтягане в края. Разбира се, при силовите тренировки е важно да се акцентира върху различни мускулни групи в определения ден – от горната или от долната част на тялото.

Кардио

Кардиото и силовите тренировки са еднакво важни и трябва да се допълват в ежедневието ви. Освен това редовното практикуване на кардио тренировки прави организмът значително по-издръжлив и ви помага да се възстановявате по-бързо, както и да бъдете по-енергични. Според последните проучвания средно до интензивно кардио в продължителност от 150 минути е най-добрият вариант за здравословно поддържане на формата. По време на различните кардио активности, сред които можем да избираме – тичане, каране на колело, крос-тренажор, е важно да се поддържа сърдечен ритъм в порядъка от 120-150 удара в минута.

Функционалните тренировки са един модерен вариант на кардио тренировка, при която се редуват енергично кардио с по-умерено такова.

Възстановяване

Поне 1 до 2 дни (в зависимост от това колко тренирани сте по принцип) в седмицата организмът и мускулите му трябва да се възстановяват активно. Това означава, че не трябва да посещавате фитнеса или да правите силови упражнения вкъщи, но, разбира се, да останете активни. Може да си направите слабо интензивни йога упражнения, с които добре да разтегнете мускулите и ставите или да направите около 30 минути разходка в парка.

Балансът

Особено важно е когато избирате своята рутина в тренировките е да изберете нещо, към което може да се придържате. Нереалистично е да си поставите за цел да тренирате 6 пъти в седмицата, ако работите. Това не само няма да ви остави време за почивка, но и няма да ви даде желаните резултати. Важно е да планирате 3-4 тренировки през седмицата, по време на които умело да съчетаете кардио и силови тренировки. Най-добрата последователност за изгаряне на мазнини е да правите 2 силови тренировки с разгрявка в началото с обща продължителност около 80 минути; 1-2 чисти кардио тренировки, по време на които може да включвате и упражнения за отделни мускулни групи, но без голямо натоварване. Разтягането на мускулите след всяка тренировка, както и в един отделен ден са особено важни за поддържане на общия тонус и енергия.