ПЕРИДОТ и красиви бижута с естествен камък за елегантни жени

2
532
Добави коментар

ПЕРИДОТ – произход и история, магични и вълшебни свойства. Научете още за естествените камъни в он-лайн бутикова бижутерия ==> www.vilerge.com

Перидотът е скъпоценната разновидност на оливина. Оливинът, който сам по себе си не е официален минерал,  състои се от два минерала: фаялит и форстерит. Фаялитът е богатият на желязо член с формула Fe2SiO4. Форстеритът е богатият на магнезий член с формула Mg2SiO4. Формулата на оливина се изписва като (Mg, Fe) 2SiO4, за да се изрази замяната на магнезий с желязо. Обикновено по своя състав перидотът е по-близък до форстерита, отколкото до фаялита, макар че желязото е оцветяващият агент на перидота. Перидотът с най-хубав цвят има процентно съдържание на желязо по-малко от 15% и включва никел и хром като следи от елементи, които може би също допринасят за неговия цвят.
Повечето скъпоценни камъни с минерален произход са образувани в земната кора, но има две изключения: перидотът и диамантът са образувани много по-дълбоко в земята, в нейната мантия. Кристалите перидот се образуват от магма в горната част на мантията (на 20 до 50 мили дълбочина) и излизат на повърхността чрез тектонична или вулканична дейност, като попадат в екструзивни вулканични скали. Диамантите се образуват много по-дълбоко в мантията (на около 100-150 мили под повърхността) при екстремни температури и налягане.

Перидот е твърд камък и достига до 6.5-7 по скалата на Моос.

Перидотът е един от малкото скъпоценни камъни, които се срещат само в един цвят. Наситеността на зеленото зависи от количеството желязо, което се съдържа в кристалната структура и варира от жълто-зелено до маслиненозелено и кафеникаво-зелено. Перидотът понякога е наричан „смарагдът на бедните”. Оливинът е минерал, който се среща в изобилие, но перидотът със скъпоценни качества всъщност е много рядък.

Важни източници на перидот са Бирма, Пакистан, Китай, Виетнам и САЩ. Перидотът с най-добро качество традиционно произхожда от Могок в Бирма, макар че и пакистанският перидот вече е високо ценен. САЩ години наред са били най-големият производител на перидот. Залежите в Аризона са основен източник на американски перидот. Перидот Меса, разположен в индианския резерват на апачите Сан Карлос, източно от Глоуб в Гила Каунти, е най-продуктивното място за перидот в света. Второто място в Аризона, където се добива перидот, е Бюъл Парк в Апачи Каунти, Аризона, на около 16 километра северно от Форт Дифайънс. Изчислено е обаче, че от 80 до 95% от световното производство на перидот идва от резервата Сан Карлос, предимно на перидот с търговско качество (перидотът е рожденият камък за август).

ПЕРИДОТ – произход и история, магични и вълшебни свойства. Научете още за естествените камъни в он-лайн бутикова бижутерия ==> www.vilerge.com

Най-големият шлифован перидот е 310 карата и се намира в Смитсоновия институт във Вашингтон; камък от 192,75 карата, собственост на руските царе, се съхранява в Диамантената съкровищница в Москва; а перидот от 146 карата можете да намерите в Геологическия музей в Лондон, Англия. Перидотът е сравнително евтин камък с малки размери, но стойността му се повишава при камъни над 5 карата, а 10-15-каратовите камъни са много редки и скъпи. Не е известно третиране, което да подобри цвета или чистотата на перидота, така че той винаги е нетретиран скъпоценен камък.

Πepидoтът нocи изцeлeниe и жизнeнocт нa цялoтo тялo. Toй yвeличaвa тъpпeниeтo, дoвepиeтo и yвepeнocттa. Лeгeндитe oт минaлoтo ни paзĸaзвaт, чe тoзи ĸaмъĸ зaбaвя пpoцeca нa cтapeeнe.

Премахва чувствата на ревност и гняв и по този начин ни носи мир, спокойствие и забавление.
Πepидoтът нaмaлявa cтpeca, cтимyлиpa yмa и ycилвa интyициятa. Toй e ocoбeнo пoлeзeн, ĸaтo бaлaнcиpa ceĸpeциятa нa жлeзитe, пoдпoмaгa peгeнepaциятa нa тъĸaнитe и пpeчиcтвa opгaнизмa. Toй cъщo пoдпoмaгa xpaнocмилaнeтo и cвaля тeмпepaтypaтa.

Oбиĸнoвeнo ce изпoлзвa зa лeчeниe нa eмoциoнaлни cъcтoяния, ĸaтo гняв, peвнocт или paздpaзнeниe. Изпoлзвa ce зa вдъxнoвeниe, изцeлeниe, пoднoвявaнe, пpeчиcтвaнe и pacтeж. Имa cилaтa дa лeĸyвa нapaнeнитe чyвcтвa и пoмaгa зa изглaждaнe нa oтнoшeниятa.

Изненадай любимите хора с красив подарък за рожден ден или празник | Свети Валентин | 14 Февруари | 8 -ми Март |  Коледа | Нова година |

– ОЩЕ: Зад името над ВИЛЕРЖЕ© стои артистичната натура на Велислава Каймаканова – Ножарова. Декоратор, фотограф, и дизайнер на интериори. Бижута ВИЛЕРЖЕ© се предлагат единствено във виртуалното пространство. Може да направите избора и поръчката си, като пишете на лично съобщение във фен страницата (тук), е-мейл: [email protected] или директно през он-лайн магазина на адрес: www.vilerge.com  / натискайки бутон “добави в количката”.