Благороден Опал и красиви бижута с естествен камък за елегантни жени

20
559
Добави коментар

Австралийски Опал
Опалът е прочут най-вече със своята игра на цветове, отличаваща се с дъгоцветни нюанси, които се менят на светлина или при промяна на ъгъла на наблюдение. Не всички опали притежават това уникално свойство, а само тези, познати като скъпоценни опали.
Най-ценният от скъпоценните опали е черният австралийски опал, открит най-напред в Лайтнинг Ридж в Нов Южен Уелс през 80-те години на 19 в. Макар че Австралия произвежда почти всички световни запаси от опал, 90% от австралийското производство е светлият опал. Редкият черен опал съставлява едва 8% от австралийския опал. Черният опал е особено ценен, тъй като черното му тяло придава на играта на цветовете допълнителна яркост, която не се наблюдава при по-разпространените бели опали.

Останалите 2% от австралийското производство обхващат втората най-ценна разновидност на опала, уникален вид, известен под името боулдър опал. Открит най-напред в Квилпи, Западен Киунсланд около 1870 г., боулдър опалът се среща вграден в късовете желязна руда. Обикновено опалът образува тънки жили в тези късове и повечето камъни се срязват, за да се включи част от приемната матрица на желязната руда. Ето защо понякога боулдър опалът се нарича опал в матрица.

Боулдър опалът е особено атрактивен, защото подобно на черния опал има тъмно тяло, което добавя яркост към играта на цветовете. Той има и по-голяма плътност заради съдържанието на желязна руда и може да бъде по-издръжлив.
Поради тънкостта на опаловите жилки, които се образуват в късовете желязна руда, често е невъзможно да се изрежат куполовидни кабошони от повечето боулдър опали. Ето защо камъните обикновено се изрязват в свободни и неправилни форми, за да се увеличи максимално размера на камъка и да се минимизират загубите на опал.

Боулдър опалът все още е нов на пазара, но има голям потенциал. Областта, в която могат да се добиват боулдър опали е много по-голяма от залежите на черен опал, като сравнително малка част от нея е изследвана. Тази област обхваща 200-300 километра в Западен Куинсланд.

На 27 юли 1993 г. опалът, известен в целия свят заради своите ярки огнени цветове, е бил обявен за национален скъпоценен камък на Австралия. Австралийските аборигени вярвали, че цветовете на опала са се образували, когато дъгата докоснала земята и познатият като огън на пустинята опал всъщност е символ на безводния център на Австралия.

Опалът е вид силициев диоксид, чийто химичен състав наподобява кварца, но съдържа вода в структурата на минерала. Скъпоценният опал обикновено съдържа 6-10% вода и се състои от малки сфери силициев диоксид, подредени в правилен модел. Невероятните цветове се образуват, когато лъчи светлина и попаднат в тези сфери. Малките сфери образуват само опал със син цвят, а по-големите образуват червен цвят. Опалът с червен цвят може да демонстрира целия спектър. Възприеманият цвят на опала зависи и от ъгъла, под който светлината достига до повърхността му, а цветът може да се промени или дори да изчезне, когато камъкът се завърти.

Австралийските опали са много стабилни и ярки, което ги прави изключително подходящи за употреба в бижутерството. В други държави опали се срещат най-често в области с вулканични скали; те

имат високо съдържание на вода, поради което се чупят или напукват при рязане или полиране, или когато се съхраняват на сухи и горещи места.
Най-ценните опали с най-високо качество произхождат от Австралия, а най-прочутият сред тях е черният опал, който се среща в Лайтнинг Ридж в Нов Южен Уелс. Черният опал има тъмен фон с игриви червени, зелени, сини, виолетови, пурпурни или жълти цветове.

По-светлите опали, познати като бели опали, с тяхната смесица от ярки цветове, се срещат в Уайт Клифс в Нов Южен Уелс и в „световната столица на опала”, прочутия подземен град Кубър Педи в Южна Австралия. Климатът в този затънтен град, разположен сред лунен пустинен пейзаж е толкова горещ и негостоприемен, че миньорите и другите членове на общността са построили своите къщи, магазини и обществени сгради под земята. В Кубър Педи има дори няколко подземни църкви – католическата църква „Свети Петър и Павел” първоначално се е използвала от всички религиозни деноминации и е била построена по типичния пионерски начин, като всеки е дал своя принос.

Сред другите видове опали спадат огненият опал, който имал прозрачен червен или оранжев фон, и боулдър опал, който е разновидност на белия опал. Австралия разполага с най-големите находища на опал в целия свят, които всъщност са по-големи от всички световни находища, взети заедно. Производството на опал в Австралия възлиза на над 70 милион долара и издържа много общности в Южна Австралия, Нов Южен Уелс и Куинсланд.

Опалите – един от най-красивите скъпоценни камъни. При скъпоценните опали, можем да наблюдаваме един забележителен оптичен ефект – опалесценция. Структурата на опала е съставена от малки кварцови сфери (глобули) и вода между тях. По този начин светлината се разлага на цветни лъчи при което наблюдаваме интересна игра на цветове. В един и същ камък опал можем да се видим всички цветове на дъгата, които могат да променят цвета си в зависимост от ъгъла и осветлението. Опалесценцията зависи от размера на глобулите на силициевия диоксид. В размер от около 0.1 микрона се получават виолетов цвят, с размер на 0.2 микрона – червен. Междинните размери на глобули дават всички останали цветове на дъгата.

В зависимост на структурата опалите са два вида – Благороден (с опалесценция) и обикновен опал (бец опалесценция). А Благородните опали в зависимост от основата си се делят на две главни подгрупи: Черни Опали (с тъмна основа) и бели Опали (със светла основа).

Фигурите в благородния опал, състоящи се от различно оцветени петна с различни размери и форми, се нарича модел. Видове модели Опал: «медена пита» – опалесценцията представлява  клетки, наподобяващи пчелна пита; «Pinfire» – много малки индивидуални цветни точки; «Арлекин» – най-рядък и скъп вид, непрозрачен под формата на цветни петна, подобни на светъл арлекин костюм.

Друг вид интересни опали са Огнените Опали от Мексико. Като цяло има над сто разновидности на опал. Най-скъпите видове опал трябва да включват в играта ярко червени и оранжеви цветове.

Често можете да видите имитации от стъкло или пластмаса или евтини синтетични (изкуствени) опали.

Историята на опалите

Първото споменаване на опал е още от времето на Плиний Стари през 77г. пр. Хр. Опалът като скъпоценен камък е известен от древни времена в Индия и Източна Африка. В Асирия, Вавилон, древен Рим и Гърция. По-късно, той се появява през Византия и в Русия.

Широко признание добива Благородния Опал в края на XIX век., Когато започва по-масово добиване в Австралия. Днес скъпите австралийски опали могат да бъдат отнесени към категорията на инвестиционните камъни.

Находища на Опал

Повечето от благородния опал идва днес на световния пазар от мини в Австралия и Етиопия. Преди 2008 г., около 95% от добиваните опали са били в Австралия. Сега, повечето от добиваните опали е от находища в Етиопия.

Първите намерени опали в Австралия, датират от 1849. Австралийски „бели“ и „черни“ опали идват главно от следните области: Lightning Ridge, Кубър Педи и Andamooka.

Друга дестинация за ценни опали е региона на Мексико, където се добиват Огнено Оранжеви опали. Също така опали се добиват в Бразилия, САЩ, Хондурас и други страни.

Има опали и в Перу, където се добиват опали в син и розово цвят, без опалесценция.

Благородните опали са чувствителни към промени във влажността и температурата. С промяната на количество вода, съдържаща се в тях, те може да се напукат и помътнеят с течение на времето.

Опалът е вид минерал с аморфна структура. Той може да бъде от прозрачен до напълно непрозрачен на вид и обикновено се среща шлифован във форма на кабошон, резбовани статуетки и мъниста, а от време на време и фасетиран. Коефициентът на пречупване (на светлината) е около 1.45, но може да стигне и до 1.42 в зависимост от вида Опал. Твърдостта му не е голяма от 5 до 7 по скалата на Моос. Опалът е и много чувствителен към топлина или към рязката промяна на температурата. Никога не почиствайте бижута с Опал чрез ултразвукови апарати – тъй като ултразвукът ще разруши Опала.

= = = = = = = = = =

Изненадай любимите хора с красив подарък за рожден ден или празник | Свети Валентин | 14 Февруари | 8 -ми Март |  Коледа | Нова година |

други предложения, може да се разгледат – ТУК.

– ОЩЕ: Зад името над ВИЛЕРЖЕ© стои артистичната натура на Велислава Каймаканова – Ножарова. Декоратор, фотограф, и дизайнер на интериори. Бижута ВИЛЕРЖЕ© се предлагат единствено във виртуалното пространство. Може да направите избора и поръчката си, като пишете на лично съобщение във фен страницата (тук), е-мейл: [email protected] или директно през он-лайн магазина на адрес: www.vilerge.com  / натискайки бутон “добави в количката”.

– Пълната информация за бижутата, може да бъде намерена – ТУК.
– Запознайте се с условията за доставка – ТУК.
– Имате още въпроси, може да ги зададете – ТУК.

ИЗНЕНАДАЙТЕ ЛЮБИМИТЕ ДАМИ С ЛУКСОЗЕН ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ОТ  СТИЛНИ  РЪЧНО-ДЕКОРИРАНИ БИЖУТА С ЕСТЕСТВЕНИ КАМЪНИ ВИЛЕРЖЕ©

ТУК