Минаваш през ада? Не спирай да се движиш

1
311
Добави коментар

Когато настъпят тежки времена, спомни си, че нито една болка не идва без цел. Върви напред въпреки болката и не забравяй урока, който тя ти преподава.

“Ако минавате през ад, продължавайте да вървите без да спирате.” Уинстън Чърчил. В живота на всеки от нас настъпват такива тежки моменти – нищо не върви както трябва, казваме си, че сме в дупка. И какво правим в такива моменти? Застиваме в ступор, не правим никакви излишни движения от страх да не стане още по-лошо и… изчезваме за света. Грешка! Понякога животът ни затваря врати, за да ни напомни, че трябва да се движим.

Ето някои препоръки, които трябва да знаем, и които ни мотивират, когато най-много имаме нужда от тласък, за да продължим напред.

Болката е част от растежа

Понякога животът затваря врати, защото е време да се движим. И това е добре, защото често пъти не тръгваме напред, ако обстоятелствата не ни принуждават. Когато настъпят тежки времена, напомняйте си, че нито една болка не идва без цел. Движете се въпреки това, което ви причинява болка, но никога не забравяйте урока, който тя ви преподава.

Това, че се борите, не означава, че преживявате неуспех. Всеки голям успех изисква да има достойна борба. Хубавото иска време. Останете търпеливи и уверени. Всичко ще се подреди, вероятно не веднага, но в крайна сметка всичко ще се получи…

Има два вида болка – такава, която ранява и такава, която ни променя. И двете болки ви помагат да пораснем.

Всичко в живота е временно

Винаги, когато вали дъжд, ти знаеш, че той ще спре. Всеки път, когато ти причиняват болка, раната заздравява. След тъмнината винаги се появява светлина – за това напомня всяко утро. Въпреки това често ни се струва, че нощта ще продължи винаги. Това няма да стане. Нищо не продължава вечно. Затова, ако точно сега всичко е хубаво, наслаждавай му се. То няма да продължи вечно.

Това, че в даден момент животът не е лек, не означава, че не можеш да се засмееш. Ако има нещо, което те притеснява, не означава, че не можеш да се усмихваш. Всеки момент ти дава ново начало и нов край. Всяка секунда получаваш втори шанс. Просто го използвай.

Тревогите и оплакванията нищо не променят

Онези, които се оплакват най-много от всички, постигат най-малко от всички. Винаги е по-добре да се опиташ да направиш нещо по-голямо и да претърпиш несполука, отколкото да не правиш нищо. Нищо не е свършило, дори да си загубил; но всичко ще е приключило, ако реално повярваш в това. Ето защо продължавай да се опитваш. Не позволявай сенките на миналото да помрачат бъдещето ти.

Оплакванията от преживяното днес няма да направят утрешния ден по-светъл. Вместо това вземи мерки, направи промяна, като използваш наученото. И независимо от това, какво ще стане, помни, че истинското щастие започва да се приближава само когато спреш да се оплакваш от проблемите си и започнеш да благодариш за всички онези проблеми, които нямаш.

Твоите белези са символи на твоята сила

Никога не се срамувай от белезите, които животът ти е оставил. Белегът означава, че болка вече няма, и че раната е заздравяла. Това означава, че си победил болката, извлякъл си поука, станал си по-силен и си продължил напред. Белегът е нещо като татуировка на триумфа. Не позволявай на белезите да те правят заложник и да те карат да живееш в страх. Започни да гледаш на тях като признак на сила.

Джалал ад-Дин Мухаммад Руми е казал: “През раните във вас прониква светлината.” Нищо не може да бъде по-близо до истината. От страданието са се появили най-силните души; най-влиятелните хора в този голям свят носят своите белези от рани. Погледни на своите белези като на лозунг: “Да! Аз направих това! Аз оцелях и аз имам белези, с които да го докажа! И сега имам шанса да стана още по-силен”.

 

Всяка малка битка е стъпка напред

В живота търпението не означава изчакване. То е способността да запазваш доброто си настроение, работейки упорито за своите мечти. Затова, ако имаш намерение да опитваш, върви до края. Иначе няма никакъв смисъл от старта. Това може да означава да загубиш стабилността и комфорта си за известно време и може би дори своя разум. Може да ти се наложи много седмици подред да не ядеш онова, с което си свикнал, или да не спиш толкова, колкото си свикнал. Това може да означава, че ще се промени твоята зона на комфорт. Това може да означава, че ще чуеш насмешки. Това може да означава самота.

Самотата, въпреки това, е подарък, който прави много неща възможни. Ти ще получиш пространството, от което имаш нужда. Всичко останало е тест за твоята решителност, за това доколко наистина искаш да постигнеш целта си. И ако поискаш това, ще го направиш, независимо от несполуките и разногласията. И с всяка стъпка ще се чувстваш по-добре, отколкото може да си представиш в момента. Ще разбереш, че борбата не е преграда на пътя, че това е пътят. И си струва да го извървиш докрай.

Негативната реакция на другите хора не е твой проблем

Когато лошото те заобикаля, дръж се самоуверено. Усмихвай се, когато другите се опитват да те победят. Това е лесен начин да поддържаш собствения си ентусиазъм. Когато другите говорят лошо за теб, продължавай да бъдеш себе си. Никога не позволявайте на никакви разговори да те променят. Ти можеш да взимаш всичко присърце, дори ако ти се струва, че те засяга лично.

Не мисли, че хората правят нещо заради теб. Те го правят заради себе си. Преди всичко никога не се променяй, за да направиш впечатление някому, който казва, че не си достатъчно добър в нещо. Променяй се, ако това те прави по-добър и ви води към по-ярко бъдеще.

Хората ще говорят независимо от това какво правиш и колко добре го правиш. Притеснявай се за себе си, а не за мнението на другите. Ако вярваш в нещо, не се страхувай да се бориш за него. Силата идва от преодоляването на онова, което другите смятат за невъзможно.

Животът ти се дава веднъж. Така че прави онова, което те прави щастлив, и живей с хората, които те карат да се усмихваш.

Това, което трябва да се случи, ще се случи

Ти си силен, когато се отказваш да крещиш и да се оплакваш и започнеш да се усмихваш и цениш собствения си живот. Има благословения, скрити във всяка борба, с която се сблъскваш, но трябва да си готов да отвориш сърцето и ума си, за да ги видите. Не може да накараш нещата да се случват. Можеш само да се опитваш. В определен момент ще трябва да оставиш ситуацията и да позволиш на онова, което е предназначено да се случи, да се случи.

Обичай живота, доверявай се на интуицията си, рискувай. Може да губиш и отново да откриваш щастието, учи се чрез опита. Животът е голямо пътешествие. Спри да се тревожиш, да си задаваш въпроси и да се съмняваш във всеки момент. Смей се, ако нещо се обърка, живей на мига и се наслаждавай на всеки един миг от своя живот, какъвто и да е той. Може да не се окажеш точно там, където си искал да отидеш, но в крайна сметка ще стигнеш точно там, където трябва да бъдеш.

Просто продължавай движението

Не се страхувай да се върнеш назад – за да опиташ отново, за да живееш отново, за да обичаш отново, за да мечтаеш отново. Не позволявай на нещастието да те пречупи. Най-добрите уроци в живота често пъти научаваме в най-лошите времена и от най-лошите грешки. Ще има моменти, когато ще изглежда, че всичко, което е било възможно да се обърка, се е объркало. И може да ти се струва, че си се забил в този коловоз завинаги, но няма как да е така. А когато си готов да се откажеш от всичко, помни, че понякога нещата трябва да се объркат докрай, за да се оправят. Понякога трябва да се мине през най-лошото, за да се стигне до хубавото. Вселената винаги прави онова, което е правилно.

Да, животът е труден, но ти си издържлив. Намери сили да се усмихваш всеки ден. Намери смелост да се чувстваш различен, но все така красив. Намери в сърцето си онова, което кара другите също да се усмихват. Не придавай голямо значение на нещата, които не можеш да промениш. Живей просто. Обичай щедро. Говори правдиво. Работи усърдно. И дори това да се окаже недостатъчно, продължавай. Не спирай движението.