10 идеи да се чувстваме добре на работното си място | За един по-щастлив живот!

3
296
Добави коментар
Biju_shop
Biju_shop

Тъй като са малко хората, които могат да избират колегите, с които да работят, както и мястото на бюрото си в офиса, то ето ви няколко практични съвета как да подобрите атмосферата около себе си.

1. Направете обстановката по-приятна. Сложете на бюрото си предмет, който ви напомня какъв сте в ежедневието си извън работното място. Със сигурност ще се заредите с положителни емоции.

2. Купете си цвете в саксия. Цветята, освен да красят, пречистват въздуха, влияят на влажността и подобряват качествата му. Листата им привличат частиците прах и правят работното ви пространство по-чисто и здравословно. Кактусът пък поглъща 1/4 от вредните лъчи, излъчвани от компютъра. Фикусът поглъща токсичните вещества, които се съдържат в ежедневно използваните пособия.

3. Обличайте се с естествени материи. В офисите обикновено или прекалено топло или прекалено студено, а и всеки се чувства комфортно при различна температура. Ако и при вас има конфликт на колко градуса да работи климатикът/парното, то осигурете своето спокойствие с дрехите, които носите. Синтетичните материи задържат топлината през лятото, но я отнемат през зимата.

4. Проветрявайте често. Свежият въздух не само ще прочисти пространството, но ще започнете да дишата по-спокойно, ще ви зареди с енергия и ще се освежите.

5. Вкарайте ред на бюрото си. Освободете колкото се може повече пространство върху бюрото си. Приберете нещата, които не ползвате често. Купищата папки или принадлежности намаляват до минимум личното ви пространство, а и ще си създадете излишна тревожност, ако бутнете или разсипете нещо. Разчистеното бюро създава илюзията за свобода и така ще можете да дишате спокойно.

6. Разхождайте се, за да се освежите. Разходката е най-добрият начин да раздвижите мозъчните си клетки. Щом се почувствате блокирал, станете и се раздвижете. Така ще подобрите кръвообращението и ще се заредите с нови сили. Ако нямате възможност да излезете навън, разходете се по коридора или където е удобно.

7. Намалете „дребните“ храни. Ядки, солети, бисквитки…какво още има върху бюрото? Похапването намалява концентрацията и е вредно за фигурата. Покачването на инсулина, при хранене, води до спад на тонуса и умора. Същото е валидно и за подсладените кафета.

8. Освободете ръцете си от телефона. В случай, че често ви се налага да ползвате мобилния си телефон, то използвайте „свободни ръце“. Така бързо ще се освободите от схващането на ръката и врата си от постоянното му държане. А и ще намалите вредното влияние на ултразвуковите лъчи, излъчвани от него.

9. Обърнете внимание на осветлението. Не се препоръчва да се смесва естествена с изкуствена светлина. Ако лампите светят, то затъмнете прозорците.

10. Седнете правилно на стола. Позата зад бюрото е важна за вашия комфорт. Клавиатурата на компютъра трябва да е точно пред вас и китките да опират леко на бюрото. Мониторът е добре да е перпендикуярно на източника на светлина и не трябва да е осветяват директно от слънчевата светлина или лампа. Опитайте се да стоите с изправен гръб и двете ви стъпла да са опряни в пода. Кръстосването на краката не е препоръчително.

А вие как създавате комфорт на работното си място? Споделете на [email protected] Трудно ви е на работното място? Пишете ни и ние ще ви помогнем!