Рядка птица обезчести фотограф

20
Добави коментар
plam
plam

Запис с една от най-редките птици в света, която се опитва да се чифтоса с човек от екипа на Би Би Си 2 (BBC2), стана хит в YouTube и Туитър.

Повече от 750 хил. души са видели видеото, в което представител на застрашен вид новозеландски папагали демонстрира очарованието си от зоолога Марк Кауардин.

Предаването, наречено Last Chance to See (Последна възможност да видите), е посветено на най-редките животни в света.

Кауардин и актьорът Стивън Фрай са пътували до Нова Зеландия, за да видят какапо – единствения в света нелетящ папагал, от чийто вид са останали само 124 екземпляра.   

Кауардин, който е и фотограф, е останал доста изненадан от отношението на птицата. 

Комикът Фрай (StephenFry.com) описва папагала на име Сироко като старомоден и доста наежен викториански джентълмен. Продължението на случката няма нужда от коментар.

Освен достойнството на Кауардин са пострадали врата и главата му, по които още си личат следите от „ласкавите“ нокти на папагала.

12-годишният Сироко се превърна в звезда още преди излъчването на предаването по телевизията, след като Фрай сподели за случилото се в Туитър.

Властите в Нова Зеландия и членовете на програмата за опазване на редкия вид сега умуват над следващата си стъпка в усилията да спасят папагалите какапо.

Сироко е лице на програмата и е описван като необикновено харизматична птица, която обича да е в близост до хора.

До момента усилията за спасяването на вида са довели до увеличаването на популацията от 100 на 124 екземпляра.