Аквапланинг – какво е то, как да реагираме и как да се предпазим?

206
852
Добави коментар
fiera
fiera

Ако колата поднесе, коригиращото движение трябва да е първо по посока на поднасянето, а след това леко да се изправи посоката отново напред.

При автомобили с предно предаване натискането на спирачки, освен да дестабилизира, може да причини блокиране на колелетата и двигателя да угасне, а при тези със задно предаване рязкото спиране може да доведе до занасяне.

Ако вече сте навлезли изцяло в такъв участък, не правете опит тепърва да го заобикаляте. Водата оказва съпротивление и снижава скоростта. Когато едното колело е попаднало вече във водата, съществува риск волана да подскочи в ръцете ви и да го изпуснете. За това дръжте стабилно с ръце в положение „10ч. -2ч.“ или „9ч.-3ч.“ (според стрелките на часовника) и оптуснете плавно педала на газта, позволявайки скоростта да се забави.

Ако сте навлезнали в завой, в никакъв случай не подавайте газ и отново дръжте волана стабилно, за да запазите началната траектория на автомобила.

Друг важен момент е спазването на безопасна дистанция от предния автомобил. За такава се смята дистанцията не просто в метри, а равностойната на 3 секунди път.

Как да намалим риска от аквапланинг?

Три са основните неща: изрядни гуми, съобразена скоростта и повишено внимание за преценка на пътя.

Гумите на автомобила са конструирани така, че да оптимизират отстраняването на вода от настилката в момента на контакта и по този начин, да осигуряват сцепление с пътя. Това е една от ролите на протекторите, които са съобразени за съответния сезон. За това не използвайте зимни гуми през топлите месеци, нито летни през зимата. Периодично проверявайте дали грайферите са с нужната дълбочина, а когато купувате нови, обръщате внимание на индекса за сцепление на мокра настилка. Помнете, че аквапланинг може да се случи по всяко време на годината.

Колкото по-бърза е скоростта, толкова по-малко време има гумата да разпръсне водата и да осигури стабилност. За това е нужно да се кара със съобразена скорост. 

Аквапланинг може да ни „подхлъзне“ не само по време или непосредствено след валежии. При сухо време, когато на места има задържана вода поради аварии или други причини за стичане по настилката, също може да ни изненада. Не трябва да забравяме и че вниманието ни винаги трябва да е повишено и заради некачествени пътища. Износеният и загладен асфалт също е предпоставка автомобила по-лесно да поднася. За това е важно да се предвижда състоянието на пътя.