Съвети за лаптопи

29
271
Добави коментар
anubiss
anubiss

В тези икономически тежки времена, покупката на лаптоп си остава сериозна инвестиция за средностатистическия потребител.Ако се отнасяте грижовно към вашия лаптоп, той ще Ви служи доста дълго време.

Как да почистя екрана на лаптопа?

Дисплеят на лаптопа е нежно място. Пазете го от надраскване с остри предмети и силен натиск. Пазете го от малки деца. Те често искат да нарисуват точно на него нещо с химикалката или молива.

Почиствайте го от време навреме. Не е чак толкова нежен, ако сте внимателни. Може да се почиства със специалните препарати и кърпички, които се продават на компютърните щандове. Може да се почисти екрана и с памучен навлажнен парцал (навлажнен, не да тече вода) и след това да се избърше със сухо памучно парче.

Първото условие е да не протича вода, така че да попадне между матрицата и пластмасовата рамка около нея, защото ще повреди електрониката, която се намира под нея. Второто условие е памучните парчета да са абсолютно чисти, т.е. да няма абразивни частици по тях, които да надраскат екрана.

Как да удължа живота на батерията на лаптопа?

Основната цел на един лаптоп е лесна преносимост и независимост по отношение на захранването. Първото се постига чрез малките му размери и тегло. Второто се постига чрез възможността да работи на батерия.

За да се удължи времето, през което може да работят на батерия новите и лаптопите втора употреба е необходимо да знаем някои особености на батериите за лаптопи.

Не оставяйте батерията на лаптопа напълно разредена за повече от ден, два. Отразява и се лошо. Ако няма да работите повече от десетина дни на батерия, по-добре я махнете от лаптопа, но заредена на 30-40% и един път в месеца я зареждайте напълно и разреждайте пак до 30-40%.

Махането на батерията от лаптопа е препоръчително и от втората опасност за батериите- високата температура. Високата температура намалява живота на батериите. А ако батерията стои на лаптопа докато вие работите на адаптeр, то температурата на работещия лаптоп е доста висока. Така се повишава много и температурата на батерията. А за нея е препоръчително да се съхранява при 20-25 градуса.

Въпреки тези грижи установявате, че батерията ви издържа доста по-малко от преди. Тогава е добре да направите калибровка на батерията. Препоръчително е да се прави калибриране веднъж на три месеца.

Първото зареждане на батерия на лаптоп се прави: Свързвате лаптопа към постоянен източник на захранване (адаптер) и зареждате батерията до 100%. Махате от Windows всички функции от типа на скрийн сейвъри и т.н., още по-добре ако сте в safe mode. Отстранявате постоянния източник на захранване и оставяте лаптопа да работи докато батерията се изтощи напълно и лаптопът се самоизключи. Включвате лаптопа към адаптера отново и зареждате батерията до 100%. Батерията ви вече е калибрирана. При нова батерия този цикъл се изпълнява 3-4 пъти.

Когато зареждате батерията за първи път, индикаторът може да покаже, че процесът е приключил само след 10-15 минути. Това е нормално при презареждащите се батерии. Новите батерии са трудни за зареждане от устройството, тъй като никога не са били напълно заредени, както и не са „мъртви при пристигането“. Понякога устройството за зареждане може да спре да зарежда новата батерия, преди тя да бъде напълно заредена – ако това се случи, махнете батерията и я поставете отново, за да „рестартирате“ цикъла на зареждане. Това може да се повтори няколко пъти през първото зареждане на батерията, но няма място за притеснение.

Оставяйте 15-20% празно пространство на хард-диска

Ако сте собственик на лаптоп от няколко години, със сигурност хард-дискът му ви се струва ужасно малък (ако не сте го сменяли естествено). Въпреки това е важно винаги на него да остава процент празно пространство. Операционните системи ползват част от пространството на хард-диска за виртуална памет и ако го задръстите с информация, вашият компютър ще стане изключително бавен, което води със себе си и други проблеми от сорта на прегряване и тн. Затова, за да гарантирате по-голяма продължителност на живота на вашия компютър винаги оставяйте малко празно пространство на хард-диска.

Ползвайте защити

Никога не подценявайте важността на защитите от токов удар, дори и блока ви да е набучен с гръмоотводи като игленик. Хубаво е да имате разклонител (така или иначе няма как без него, според мен), както и LAN протектор. Без подобни защити е доста вероятно по време на буря да се сдобиете с пържената разновидност на компютър, бил той преносим или не.

Грижете се за клавиатурата

Не разливайте течности върху клавиатурата! Лесно е да се каже, и не се изисква кой знае колко акъл да се досетите, че една чаша кафе няма да й дойде освежаващо. Въпреки това, днес съществуват клавиатури “устойчиви на разливане на течности”. Надявам се скоро да има и клавиатура, устойчива на трохи от сандвич и пепел от цигари (която ги изплюва обратно към нас, за да си научи ме урока). Обръщайте внимание на вентилатора

Ако вентилаторът ви работи добре, това означава, че при нормални условия, лаптопът ви няма да прегрява. Голям брой проблеми свързани с прегряващи лаптопи се решават, като просто преместите устройството на място, където изходът за вентилацията няма да бъде препречен с нещо. Трябва да сте сигурни, че той няма да се задръсти с прах, а ако това се случи, почистването на вентилатора е от първостепенна важност.