Юда, а не Исус, е бил разпънат на кръста! | Temaonline.bg

2
315
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Шокираща хипотеза, която се основана върху древното т.н. „Изгубено Евангелие“ на Варава, държано под ключ в Турция бе обявена и тя твърди, че на кръста е бил разпънат Юда, а не какво твърди религията Божия син Христо –

Легендата твърди, че Варнава – един от 12-те апостоли – е християнски Светия, основател на Кипърската църква и национален Светия на Кипър. Изследователите твърдят, че написаното от него евангелие е фалшификация и оборват твърденията му, че Исус се е възнесъл на небето преди Юда Искариотски да го предаде на римските легионери на  Елеонския хълм. 

Според „Изгубеното Евангелие“ Тъкмо Юда е бил заловен от римляните и предрешен като Исус, след което е бил превърнат в страдалец и загинал на Кръста. За да се прикрие това тялото му било откраднато от гроба и този факт след това бил представен като Възкресението на Великден и това чудо на живота след това залегнало в основата на християнската религия. 

Исус Христос се върнал на земята, за да разкаже на своите ученици какво се е случило, преди да се възнесе на Небето. 

Възкресение означава надежда. Възкресението ни показва, че това, което е преходно и незначително, не е последното нещо в живота. Възкресението е история на надеждата. Известният социолог Юрген Хабермас говори за богатите ресурси на вярата, без които нашето общество би било твърде бедно. Тези ресурси се наричат надежда. „Нашата надежда трябва да бъде винаги по-голяма, отколкото са нашите проблеми”. Това е истината за Възкресението.
 

Откакто Исус Христос възкръсна, няма погребани надежди. Това е божественото уравнение на живота, което празнуваме на Великден. Природата постоянно ни дава свидетелства за това Възкресение: например, напролет растенията се събуждат след зимен сън и възкръсват за живот. Едно зрънце, посято в земята, най-напред е погребано, за да възкръсне, израсте и даде плод. Заспиването на човека и животните вечер е символ на смъртта – нощта, а събуждането сутрин е символ на възкресението – деня – вечния живот. Яйцето с излюпването също сочи на възкресението, от какавидата се явява ново същество – пеперудата и много други явления, които Бог ни е оставил за свидетелство, да разберем и повярваме в Словото Му, че след смъртта има възкресение, при което се дава ново тяло на душата за вечен живот:

 

Оспорвайки идеята за Възкресението на Христо противниците на християнството атакува неговата свещена сила и вещаят „колапса на Християнството“. В началото на годината  Гробът на Христос в Ерусалим бе отворен за посетители за първи път. 
 

 

 

Религиозният текст, увит в биволска кожа, за който се твърди, че е „Евангелието на Варнава“ е открит от турски полицаи по време на операция срещу наркотрафиканти в Кипър през 2000 г.

Първоначално е държано в тайна цели 12 години, преди да бъде огласено от ислямски религиозни водачи от Иран. Тогава те пророкуваха, че това е текстът, който ще сложи кръст на християнското учение и ще докаже, че то е фалшиво и се основава на неверни исторически факти. Естествено Ватиканът незабавно опроверга тези твърдения, но има данни, че Свещеният престол е поискал да се запознае със съдържанието на „Изгубеното Евангелие“.

То е съхранявано в сейф в Министерството на правосъдието в Анкара, след което е преместено под най-строга охрана в Етнографския музей.

 

 

 

Ватиканският религиозен експерт Марко Тосати обори всички твърдения за автентичността на този текст в статия във в. La Stampa. 

Той пише: „Това „изключително откритие“ без съмнение е фалшификация, работа на европейски евреин от средните векове. В това евангелие има „смесване на факти и елементи“ както от Библията, така и от Корана, като не са ясни намеренията на автора.

Тосати казва, че очевидно има объркване между датирането на ръкописа отпреди 1500 г. и 1500-та година, като разликата е твърде голяма. Освен това предсказанието на Христос в евангелието, че се чакало пришествието на Мохамед не може да бъде никакво пресказание – след като тексътт е от 1500 г., а Мохамед е дошъл през 630 г.

Освен това Евангелието на Варнава говори за Исус не като за Бог, а като човешко същество, което отрича Светата Троица и Разпятието в интерес на предсказанието за пришествието на Мохамед. 

Но Тосати посочва като най-категорично доказателство за фалшификацията уводния текст към Евангелието, написан на арамейски, където се казва:

‘b-shimmit maran paish kteewa aha ktawa al idateh d-rabbaneh d-dera illaya b-ninweh b’sheeta d-alpa w-khamshamma d-maran’.

Това означава: „В името на Бога, тази книга е написана от монаси от високия намастив в Ниневия в 1500-та година на нашия Бог“.

Тосати казва, че не би искал да се спира подробно на граматическите и концептуални грешки, които според него са „очевидни и значителни“ , а насочва вниманието към факта, че е написана думата „книга“. Но на асирийски никога за Библията не се говори просто като „книга“. Библията винаги е наричана или Новия или Стария Завет, или Свещената книга. Невероятно е, че монаси биха могли да допуснат такава фундаментална грешка.

 

Целувката на Юда
–––––––-

Въпреки това иранската Basij Press, която е изразява мирогледа на  „Паздаран“ или Ислямският революционен гвардейски корпус на Аятолаха на Иран, вещае „края на християнската религия“, след като в „Евангелието на Варнава“ предрича Завръщането на Мохамед.

В текста на Basij Press се казва: „Откриването на оригиналната Библия на Варнава ще подкопае основите на Християнската Църква и нейната власт и на свой ред революционизира религията на света. Най-значимият факт е, че Библията предсказва Пришествието на Мохамед и реално легитимира религията на Исляма и това ще наруши равновесието и ще създаде нестабилност в християнския свят“.

Историята от Евангелието на Варнава дори бе филмирана през 2007 г. от Надер Талебзаде със заглавието „Месията“ и в него легендата за Исус Христос е разказана от гледна точка на ислямската религия.

Папа Тавадрос II Александрийски, глава на Коптската Ортодоксална Църква също заклейми „Изгубеното Евангелие“ като „фалшификация“. Той също посочва „множество исторически и географски грешки“ в „свещената книга“, като въпреки твърденията че е писана преди 1500 г., всъщност датира от 16 век.

Християнските Евангелия на Матей, Марк, Лука и Йоан от Новия завет и каноническата история за Исус от Назарет са датирани 300 години преди най-ранните писания в Евангелието на Варнава.

Папа Тавадрос II Александрийски
–––––––-

Папа Тавадрос II посочва като основна фалшификация факта, че в „изгубеното евангелие“ в легендата за сътворението се казва, че Ева е изяла ябълката, но мотивът за ябълката в Книгата за Сътворението се появява едва през следните векове.

Освен това в „Евангелието на Варнава“ се споменава Дантевия Ад и Седемте кръга на Пъкъла, а този текст е публикуван през 1472 г.

Религиозният експерт Фил Лоулър, който пише за изданието Catholic Culture, нарича „новооткритите текстове“ „смехотворна иранска провокация към християнството“.