Как се прави фотомонтаж

24
Добави коментар
marta453
marta453

Това е туториал за начинаещи фотошопъри. От него ще се научим как от няколко снимки да направим нова, съвършено различна и напълно реалистична т.е. да не личи, че върху снимката е пипано. Казано с други думи вижте как се прави фотомонтаж.

Ще използваме следните снимки:

статуя на момченце:

водна повърхност:

и статуя на риба:

1. От първата снимка ще вземем фигурката на момчето.

Това може да направите с любимия си инструмент за селекция – Pen Tool, Laso Tool или с помощта на филтъра Extract.

Ако работите с инструментите за селекция очертайте фигурката и без да отменяте селекцията я копирайте Ctrl+C и я поставете в нов документ с прозрачен фон Ctrl+V или на нов слой Ctrl+J за да е готова да я ползвате по-късно в работата си.

Ако решите да използвате филтъра Extract процедирайте по следния начин: От менюто на филтрите изберете Extract: Filter -> Extract Filter (Alt+Ctrl+X)

– Увеличаваме си с лупата обекта, за да ви е по-удобно да работите.- Със зелената линия (Edge Highlighter) очертайте тялото на момчето.- Синия цвят (Fill Tool) или кофичката запълва мястото, което ще се отдели от картинката. В случая след като очертаете кликнете с кофата върху момчето. Запълва се със синьо. – Дайте ОК и тялото на момчето е отделено от останалата част на снимката.

2. Втората снимка ще използваме за фон на новата си снимка. За целта трябва да махнем сърфиста.

В случая фигурката е дребна и би могла да се „скрие“ от статуята на момчето, но по принцип би могло за я заличим посредством инструментите:

– Clone Stamp Tool- Patch Tool- Healing Brush- Flip it/Stretch it/Squeeze it….

Работете с който инструмент ви е най-удобно. Лично аз предпочитам Clone Stamp Tool Ако тепърва отваряте Photoshop ще ви трябват няколко тренировки, за да свикнете с инструмента.

В общи линии с него се работи по следния начин:

– Вземате инструмента, кликвате на желаното място от фона (в случая в страни от сърфиста)- Натискате клавиша Alt, задържате и по този начин си вземате частичка от фона- След това започвате да рисувате с инструмента по фигурата докато се заличи цялата- Може да си вземате няколко пъти, от различни места мостра от фона.- Целта е накрая да получите хубава водна повърхност, на която няма сърфист

3. От третата картинка отделяме рибата по същия начин, както направихме това със статуята на момчето. Нагласете я така, сякаш скача над водата (Ctrl+T и завъртате в желаната посока). Променете малко цвета и. Нека изглежда златна (това става с Hue/Saturation или със смяна на Blend Mode и др.)

4. Преместете статуята върху водния Background (Copy-Paste или направо с Move Tool)

Виждате, че статуята стои изкуствено на снимката. Сега ще добавим малко реализъм. Ще добавим водни пръски около статуята

5.Вземете голяма мека четка с бял цвят и на нов слой нарисувайте малко “пушек“ около фигурата. След това сменете режима на смесване на слоя на Screen и намалете Opacity Ще направим smoke effect по следния начин:

С двоен клик върху слоя с “пушека“ в палитрата на слоевете отворете Blending Options:

Ако мърдате триъгълничетата ,означени с червено на картинката по-горе ще увеличите прозрачността на тъмните петна. За да създадете „област на прозрачност“ върху слоя с пушека, който нарисувахте задръжте клавиша ALT и плъзгайте единия от триъгълниците. Върнете се на Blending Оptions и нагласете триъгълничетата докато ви хареса резултата. Това е т. нар. smoke effect.

6. Нека се върнем на нашата картинка:

Направили сме smoke effect Отиваме на Filter> Noise> Add noise След което сменяме Blend Mode на screen.

Виждате как пушека се превърна в пръски вода.

7. След като направите пръските копирайте фигурката на момчето и я обърнете надолу с главата, така че да изглежда като отражение във водата:

8. Селектирайте отражението (Ctrl+клик на тъмбчето на слоя в палитрата на слоевете) и го мръднете (SHIFT+CTRL+UP) така че да застане срещуположно на фигурката:

9. Сега ще размием отражението. Дайте Filter > Blur

Сега ще добавим вълни върху отражението.

10. Отидете на >Filter>Distort>Ripple И нагласете настройките както ви харесва.

11. Поизстрийте малко с гумата по тъмните петна от отражението:

12. Намалете прозрачността на слоя с отражението (Opacity)

13. По същия начин процедираме и с отражението на рибата. Около нея също слагаме пръски вода. Можем да нарисуваме копие в ръката на момчето. Ето го и крайния резултат:

превод: mARTa източник

вижте още: Защо не мога да отворя няколко снимки с photoshop Как да поставя обект на нов фон с Photoshop

бутон за сайт