Властите в Румъния опитват пак амнистия за корумпираните

2
418
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Протести уплашиха правната комисия в Сената и членовете ѝ бързо се отказаха от одобрената реформа

След като вече един път властите в Румъния опитаха да прокарат законови промени, които да гарантират амнистия на осъдените за корупция, сега правната комисия в горната камара румънския парламент лансира нови спорни промени, съобщават местните медии, цитирани от в. „Сега“. 

В сряда вечерта стана ясно, че правната комисия в Сената с пет на три гласа е одобрила законодателна поправка, която предвижда амнистия на лица, осъдени за вземане или даване на подкуп, търговия с влияние, ако покрият нанесените на държавата щети. Вносители на изменението са сенаторите Траян Бъсеску, който е бивш президент, Шербан Николае и Ливиу Брайлою. 

В подкрепа на реформата гласуваха сенатори от управляващата коалиция, съставена от Социалдемократическата партия и Алианс на либералите и демократите. 

Виж още: Румъния осъди бивш министър на 6 години затвор за корупция

От опозиционната Национално-либерална партия критикуваха одобряването на поправката. Първият заместник-председател на организацията Каталин Предою определи вота в правната комисия като „скандален“. Румънският премиер Сорин Гриндяну написа в страницата си във „Фейсбук“, че не подкрепя приетата законодателна промяна от правната комисия на Сената. 

Това мнение споделиха също лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, който е с присъда за злоупотреба с власт, както и министърът на правосъдието Тудорел Тоадер. Президентът Клаус Йоханис заяви, че е „неприятно изненадан“ от решението на правната комисия.

Виж още: Властите в Румъния упорстват за „декриминализирането“ на корупцията

Малко след като стана ясно решението на правната комисия в Сената, хиляди румънци се събраха на протест пред сградата на парламента в Букурещ, както и в други градове в страната. „Трябва да защитим страната от крадци“, скандираха хората на Площада на победата в румънската столица. Това уплаши сенаторите и вчера правната комисия в Сената се събра на извънредно заседание. С ново гласуване одобрената спорна поправка беше отхвърлена. 

През февруари правителството на Гриндяну одобри на тайно заседание промени в Наказателния кодекс, декриминализиращи част от политическата корупция в Румъния. Те предвиждаха амнистия на осъдени за корупция, както и злоупотребата с власт да е наказуема само ако щетите за бюджета са над 44 000 евро. Тогава след мащабни демонстрации в цялата страна, продължили няколко дни, властта оттегли спорната реформа.

Виж още: Най-големият протест в Румъния от падането на Чаушеску насам

Румъния е изправена пред „много сериозни логистични и протоколни проблеми“ при подготовката на председателството на ЕС, което страната трябва да поеме от 1 януари 2019 г. Това заяви външният министър Теодор Мелешкану пред местни медии, цитиран от електронното издание „ИЮ Обзървър“. Той се оплака, че сградата на постоянното представителство на Румъния в Брюксел не е подготвена за важната задача. „Това е национален проект“, добави Мелешкану.

Източник: в. „Сега“