Защо се нуждаем от витамин B12 цена

1
476
Добави коментар
vanyo_
vanyo_

Здравейте, казвам се Яна и скоро открих огромното значение, което витамин B12 оказва върху правилното функциониране на целия ни организъм.

Витамин B12  придоби своята световна популярност с книгата на Сали Пачолок и Джефри Стюарт „А дали не е B 12? Епидемия от погрешни диагнози“, в която авторите изброяват дълъг списък с грешно поставени медицински диагнози, някои от които за съжаление с фатален край. Оказва се, че реална причина за тези на пръв поглед различни клинични случаи е именно дефицитът на витамин B12! Ето защо смятам, че ще е не само интересно, но и изключително полезно да се запознаем отблизо с нуждите и ползите от B12 за нас.

Защо се нуждаем от витамин B12?

Най-характерно за витамин B12 e съдържанието на кобалт в неговата структурата, откъдето произлиза и медицинското му наименование – кобаламин. Кобалтът в B12 спомага за формирането на червените кръвни телца, чрез които се осъществява транспорта на кислород и хранителни вещества до всички тъкани и органи в нашия организъм.

Витамин B12 предпазва организма от сърдечносъдови заболявания и инсулт, предотвратявайки натрупване на хомоцистеин в тялото, което предпазва и централната нервна система от дименции и най-вече болестта на Алцхаймер.

Липсата на достатъчно витамин B12 може да доведе до увреждане на човешката ДНК – носител на генетичната информация за размножаване на клетките в тялото. В дългосрочен план това може да предизвика и ракови образования. Повишава се рискът и от остеопороза.

Заедно с кислорода, витамин B12 участва в производството на енергия, предпазвайки ни от усещане за умора и стрес. Недостигът на B12 може да доведе до анемия, отпадналост и депресия.

Кое прави витамин B12 толкова специален?

Най-голямото предизвикателство за снабдяването на организма с достатъчно количество B12 са многобройните предпоставки за успешното му усвояване. Дори да консумираме богати на B12 храни като месо, морски дарове,  млечни продукти и яйца, това не е гаранция за набавяне на нужното му количество. Всякакви стомашно-чревни проблеми, чревни и автоимунни възпаления, както и употребата на алкохол,  медикаменти против киселини, лекарства при диабет, антидепресанти и др. могат да доведат до дефицит на витамина. Ако т.н. вътрешен фактор не е наличен, усвояването на B12 чрез хранене е невъзможен. Не трябва да забравяме и, че витамините от група B са водо-разтворими – това означава, че при излишък тялото се освобождава от тях посредством телесните течности и на следващия ден ние имаме грижата отново да си ги набавим.

Особено важно е да отбележа необходимостта от приемане на хранителни добавки B12 за хора със специфичен  хранителен режим като веганите и вегетарианците, които е необходимо редовно  да следят и поддържат нивата на витамина в своето тяло. Поради избягването на храни от животински произход, те трябва да подхождат изключително внимателно и отговорно към набавянето на необходимите за организма им витамини.

Признаци за недостиг на витамин B12

Сред различните симптомите, които биха могли да ви подскажат, че имате недостиг на B12, са липсата на енергия, сънливост, раздразнителност и агресия, проблеми с равновесието, изтръпвания по тялото, склонност към забравяне, загуба на тегло, хронична умора и много други. Затова следващия път, когато почувствате здравословен дискомфорт и имате опасения относно достатъчния прием на витамин B12, не забравяйте да се консултирате с личния си лекар и да изготвите най-подходящия режим с хранителни добавки за вашето тяло.

Липозомен  витамин B12  от серията хранителни добавки Sri Sri Ayurveda

Липозомите са малки липидни глобули (‘мехурчета‘), изградени  от същия материал, от който е изградена и клетъчната мембрана. Липозомите се абсорбират от организма посредством директното им сливане с клетките в тялото.

Благодарение на иновационната технология използвана за създаването на липозомите, набавянето на витамин B12 чрез хранителните добавки на Sri Sri Ayurveda, увеличава количеството активно вещество в клетъчния метаболизъм, доставя B12 директно в клетките, не изисква храносмилане и не предизвиква неприятни чревни реакции.

Защо е важно да е Хидроксокобаламин?

Естествената форма на витамин B12 е Хидроксокобаламинът, който се синтезира от повечето микроорганизми и се среща в натуралните храни.

Хидроксокобаламинът циркулира най-дълго в кръвта, свързвайки се добре към телесните транспортни молекули, и по този начин осигурява снабдяването на целия организъм с витамин B12. Той спомага и за детоксикация на тялото и превенция от нитрозативния стрес и много други болести.

Препоръчителна дневна доза

1-5ml, разтворени във вода и/или сок.

5mg витамин В12 на 5ml

дневна доза = % NVR Витамин В12