Меню за добро настроение

1
332
Добави коментар
wenip
wenip

Изнервяте се от дреболии, изпадате в униние без причина, спите лошо и неспокойно? Възможно е във вашето меню да не достигат жизнено важни продукти. Дори да се храните правилно, така или иначе в порциона ви може да има дефицит на някои микроелементи, от които зависи добрият сън и жизнен тонус. Какво трябва да ядем и да пием всеки ден за добро настроение?

Аминокиселини за бодър дух Аминокиселините неслучайно се смятат за строителен материал на живота. Те участват в повечето реакции, произтичащи в организма на човека. Освен това повишават умствената работоспособност и пречистват клетките от токсини. Най-добре е организмът да се снабдява с тях чрез храната. Особено богати на аминокиселини са рибата треска, тиквените семки, твърдите сирена, авокадото, бананите, морковите и спанакът. Омега-3 срещу безсъние Крепкият сън е залог за отлично самочувствие. Незаменимата киселина омега-3 съдейства за изработването на мелатонин – хормонът, който регулира хронобиологичните ритми. Тъй като омега-3 не се изработва от организма, важно е да се получава чрез храната. Главните източници на тази важна киселина са мазната риба (риба тон, сьомга, скумрия) и растителните масла (зехтин, ленено, орехово).

Магнезий срещу стреса Магнезият участва в предаването на нервните импулси. Затова при недостиг на магнезий в организма се понижава способността му адекватно да реагира на външни фактори. Оттук идват и нервното изтощение, повишената възбудимост, проблемите със съня и хроничната умора. Потребността на организма от магнезий е от порядъка на 300 мг за денонощие, а в период на стрес – още повече.

Проблемът е в това, че продуктите от промишленото производство съдържат малко магнезий. А да се хранят само с органична храна, жителите на мегаполиса не могат. В резултат на това около 75 на сто от жителите на големите градове страдат от дефицит на този минерал. За щастие изход има. С магнезий вече може да бъде обогатявана обикновената питейна вода. У нас това става със специален магнезиев филтър, а такива кани се продават по магазините. В 2,7 литра вода, преминала през магнезиев филтър, се съдържат до 65 мг магнезий. Ако се изпиват по 2,5 литра вода, както съветват диетолозите, то това е до 20 % от денонощната норма на този минерал. Освен това магнезият, разтворен в течност, се усвоява по-добре от организма. За да повишите приема на магнезий, може да използвате обогатената с този минерал вода за подготовка на чай и кафе, а така също и за домашна лимонада.