Как да балансираш между промените в личния си живот и фрийланса

2
300
Добави коментар

Тъкмо закрепиш своята свободна практика – имаш достатъчно клиенти, интересни поръчки и стабилни доходи – и нещо се случи. Влюбиш се, очакваш дете, разделиш се със скъп на сърцето ти човек, на ръцете ти легне грижа за някого – въобще, личният ти живот се преобръща и вече не разполагаш с цялото време само за себе си. Какво да правиш? Бъди гъвкав и вместо да се паникьосваш и да цъкаш ядосано с език помисли, планирай и подреди нещата така, както ще ти е удобно в новата ситуация. Възползвай се от едно от най-големите предимства на фрийланса – свободата.

1. Прецени с колко време за реакция разполагаш

Някои промени в личния живот настъпват по-плавно, имаш време да се подготвиш за тях. Други са резки, неочаквани и трябва да действаш много по-бързо. И в двата случая е добре да знаеш колко време имаш за реакция.

2. Вземи лист и химикал и планирай действията си

Независимо с колко време разполагаш, за да напаснеш своя живот на фрийлансър с личните си ангажименти, запиши си какво трябва да направиш и кое след кое следва. Да е сигурно, че няма да пропуснеш нещо, защото мислиш и действаш под напрежение.

3. Помисли колко време на ден ще можеш да отделяш за работа

5, 4, 3, 2 часа, всеки ден различен брой часове. Важно е да знаеш предварително колко време седмично ще можеш да работиш. От това ще зависят останалите ти действия.

4. Внеси промени в списъците си с клиенти и услуги

Вероятно няма да можеш да обслужваш всичките си клиенти.

Единият вариант е да потърсиш колега фрийлансър, който да поеме част от поръчките ти, а ти само да редактираш, да преглеждаш и да водиш комуникацията с клиентите. Ако не разполагаш с повече време за реакция (по точка 1) и нямаш изпитан човек подръка, това ще е доста рисково начинание. Ако имаш достатъчно време да тестваш няколко човека, да избереш най-подходящия и да поработите заедно предварително, действай. Разбира се, ще трябва да уведомиш клиентите си, че друг върши поръчките, които са ти възложили, а ти действаш само като контрола.

Втори вариант е да се откажеш от част от клиентите си. Помисли кои да запазиш. Тези, с които работиш от години, имате стабилни отношения и по всичко личи, че съвместното ви сътрудничество няма да приключи скоро. Или пък тези, които са по-нестабилни, работите заедно от кратко време, но пък на по-високи цени. Какъв риск ще поемеш зависи от теб. Преценявай всеки клиент, смятай парите, които ти носи, колко време отделяш за работа по неговите проекти. Всяка ситуация е различна и никой не може да ти даде точен съвет.

Трети вариант е да започнеш да предлагаш само най-скъпоплатените си услуги. (И да се постараеш да отделяш малко време всеки ден за усъвършенстване на знанията и уменията си. Тогава вероятно би могъл да увеличиш цените още малко.)

5. Говори с клиентите си

Вземи окончателно решение по точка 4 след като говориш с клиентите си. Това е един от случаите, в които е добре да им обясниш по-подробно и конкретно защо няма да можеш да работиш на пълна мощност както досега. Разбира се, ако е възможно, направи го по-рано, така че клиентите ти също да имат време за размисъл и реакция.

Ще се учудиш колко разбрани са повечето хора. Може да се окаже, че има и четвърти вариант, в който запазваш повече клиенти, но заедно сте обсъдили и договорили нов план за работа – с по-дълги срокове, с по-малки поръчки или нещо друго, което е изникнало като идея в процеса на разговор.

След като планът е готов, приведи го в действие. И ако е възможно, тествай го една-две седмици преди да обявиш официално на всички клиенти какви точно промени предстоят. Това е. Ако имаш още идеи по темата, сподели ги с нас, ще ни помогнеш. Благодаря ти и успешна седмица!