Как лесно да направим дома си СУПЕР място за релакс? | За един по-щастлив живот!

2
415
Добави коментар

Спазвайки съвсем прости правила бързо ще превърнем дома си в най-доброто място за отпускане от стреса и напрежението. Цветовете – Бялото стои изискано, но за да бъде здравословно, стените и интериора трябва да се разнообразят с цветни елементи: вази, картини, снимки. – Жълтото е подходящо само, ако стаята се обитава само от един човек. При повече хора може да създаде дискомфорт. – Оранжевото е свеж цвят, който е много подходящ за дневна, кухня, трапезария. Създава настроение със своя весел нюанс. – Червеният цвят ускорява сърдечния ритъм и в състояние да ви държи будни дълго време. По-добре избягвайте да го използвате в спални помещения и детски стаи, защото може да ви превъзбуди. Би бил добър вариант за местата с голямо движение: коридори, антрета. Хората, контролиращи теглото си, да внимават с червените акценти в кухнята, защото те усилват апетита. – Сините нюанси със своето успокояващо действие са подходящи за спалнята. Тъмно синьото е особено подходящо за хората с натоварено ежедневие, защото спомага за по-бърз релакс. – Лилаво – нежните лилави нюанси са подходящи за спалните помещения, а наситеното лилаво е по-добре да бъде използвано като акцент заради своята мистичност. – Зеленото е подходящо за банята, защото създава усещането за чистота.

Осветлението – спалнята – мека и приглушена светлина. Такива са енергоспестяващите крушки с топла жълта светлина. – кухнята – забравете за цветното осветление в кухнята. В това помещение осветлението трябва да бъде интензивно. – кабинети/помещения за учене – силна и бяла светлина.

Забравете за неоновите светлини.

Аромати

Любителите на ароматните свещи, пръчици и ароматизатори, могат да прогонят умората, да повишат настроението си, да ускорят оздравяването си с различни аромати.

– Портокал – подходящ за спалните помещения. Ароматът му успокоява и подпомага добрия и качествен сън. – Кедър, босилек, бор и сандалово дърво подпомагат преодоляване на страха. Подходящи са за детската стая, особено ако детето ви се буди нощем. – Майорана, риган – подпомагат концентрацията. – Анасон – действа антидепресивно и се бори с мрачното настроение. – Магнолия, момина сълза, лавандула, орлов нокът – освежават и пропъждат молците. Особено подходящи за гардеробите.

Растения Растенията от една страна пречистват въздуха от бензинови пари, формалдехид и трихлоретилен и от друга – насищат въздуха с влага. Най-силно пречистващо действие имат стайната азалия, бръшлянът и фикус Бенджамин. За пушачите е най-добре да отглеждат Фикус, защото акумулира тютюневия дим. Кактусът акумулира вредните лъчения от компютри, телевизори и др. техника. Не слагайте растения в спалните помещения.

Животни Доказано е, че животните помагат за намаляване на напрежението. Все пак, ако не обичате да съжителствате с домашен любимец, не си взимайте, защото ефектът ще е обратен. Съжителството с котка или куче намалява риска от повторен инфаркт с 50%. Рибките успокояват и внасят хармония в дома, особено златните.

Шум Моцарт ще ви помогне да се отпуснете най-добре, но всяка музика, която харесвате, ще ви се отрази добре. Единствено говорът от телевизора вместо да ви подейства релаксиращо, ще ви натовари.

Обзавеждане Опитайте се да направите кът за релакс в спалнята. През деня там можете да прочетете книга, да помечтаете, да говорите по телефона или всичко, което ви е приятно. За кухнята са подходящи топлите цветове и естествените тъкани. Сложете масата за хранене до прозореца, а не в някой тъмен ъгъл.

Направете дома си приятно, уютно и защитено място за вашата душа.