Как да създадем промяната в 6 хода

8
301
Добави коментар

Да живеем, означава да се променяме. Ден след ден ние се променяме. Даже в този определен миг се променяме, без да си даваме сметка за това.  Но в каква посока? Движим се, за да запазим онова, което имаме (работа, връзки, здраве)? За да се усъвършенстваме? Оставили сме се на течението да ни носи?

Както пиша в книгата си „Толкова различен живот“  не можем да влезем два пъти в една и съща река. Всеки път условията са различни: температурата на водата, флората, фауната, микроорганизмите, изпълващи реката, ще бъдат различни и ще ни доведат до нов опит. С други думи, всеки  път ще влизаме в различна река.

Същото се случва и в потока на живота. Всичко около нас търпи непрекъсната метаморфоза, защо  тогава да не излезем от черупката си и да започнем промяната?

Но радикалната промяна е точно толкова трудна колкото малките изменения, нашият ум обича познатото, защото то представлява нашата комфортна зона, едно сигурно и спокойно пространство.

Както посочвам в книгата си, промяната става на пет нива

Нулевото ниво се състои в съпротива срещу промяната. Дори да не сме удовлетворени от постигнатите резултати, продължаваме да правим същите неща, да имаме същите навици, да посещаваме същите кръгове, да реагираме по същия начин. Така поддържаме илюзията си за стабилност и сигурност и привидно изглежда, че няма никакво изменение. В действителност все едно сме във водата, не се променяме. Само че и не вървим към по-добро. Не развиваме нови качества.

С първото ниво се сблъскваме, когато започваме да изучаваме нещо ново и това ни подтиква да извършваме непривични действия. Стараем се да използваме нашите адаптивни способности, да развием определена гъвкавост, даваме път на нови начини на реакция в определени ситуации.

Докато развиваме новите елементи в поведението си и даваме нови отговори на ситуациите, переспективата ни се разширява и скоро усещаме, че само сме докоснали повърхността на възможностите за промяна, но отдолу има много повече. Разбираме, че трябва да «променим промяната», приложена на предишното ниво. Това ни подтиква да пристъпим към по-високо равнище, докато напредваме в нова посока, като изследваме новите области и възприемаме нови начини на мислене и нови модели на поведение, лека-полека се изменяме и ние, изграждаме нова представа за себе си и за нашата идентичност.

Когато новата идентичност излезе наяве, новото усещане за себе си променя целия ни вътрешен свят, направлява критериите за нашия избор и дава нова посока на живота ни. Това е моментът на «пробуждането», характеризиращ се със задълбочени прозрения. На това ниво промяната е наричана «революционна». И всъщност води до истинска революция в нашето битие.

Изкуството на промяната е семенце, посято във всеки човек. То е вродено умение, точно както умението да ходим. Никой не се ражда научен да ходи, но лека-полека, след много опити се научаваме. Развитието на това умение е истинска революция за целия ни живот.

Можем да се превърнем в истински артисти на промяната, да се научим да създаваме революциите, желани от нас.

Как можем да започнем с промените в ежедневието си и да ги развиваме, вместо да се оставяме на течението да ни носи? Ето 6 съвета за вас:

1. Приемете усещанията си

Няма нищо лошо в това, да бъдем уязвими и преди всичко никой не претендира (включително и вие) да бъдем Superman или Wonder Woman. Ако се нуждаете, обърнете се за помощ. Задържането на емоциите в себе си води до натрупване на стрес и негативност, достатъчни да затъмнят слънцето дори в един ясен морски ден.

2. Парола: проактивност

Изправете се пред ситуацията, оценете собствените си възможностите и позитивните аспекти на фактите. Не бъдете пасивни зрители на промяната, превърнете се в главните действащи лица. Хванете бика за рогата!

3. Свобода на емоциите

Докато се извършват промените ще изживявате дъга от противоположни емоции. Това може да ви накара да се почувствате оптимисти и разочаровани в същото време. Фокусирайте се върху позитивните емоции и правете упражненията посочени в главата – „трите П на щастието и да бъдем позитивни“

4. Вярвайте в себе си

Осъзнайте напълно миналите си успехи и се запитайте: “Какви промени съм направил/а в миналото? Как постъпих? Какъв беше резултатът?”.  Веднага ще разберете, че сте много по-способни от колкото си мислите.

5. Престанете да се страхувате за бъдещето

Живейте в настоящето. Днешният ден е най-важният момент, не позволявайте на ума ви да се лута в едно възможно бъдеще и още по-зле – в миналото. Медитирайте. Фокусирайте се върху настоящето, тук и сега. Защото сега можете да действате и да промените бъдещето, което толкова ви плаши.

6. Наслаждавайте се на положителните моменти  на 100%

Слушайте релаксираща музика, разхождайте се, дишайте дълбоко, четете мотивиращи книги, напомяйте си нещата, за които сте благодарни и напълнете с красота белите си дробове.

А вие как посрещате промените в живот си?