Какво представлява ретрорефлективността и защо е важна?

1
381
Добави коментар
sisasbg
sisasbg

Как физиката на ретрорефлективността влияе върху пътните знаци? Ние от SISAS BG ще Ви обясним ретрорефлективността, технологията, която използва и как различните фактори влияят върху видимостта.

Рефлекторът се появява, когато повърхността връща голяма част от насочения светлинен лъч обратно към източника си.

Ретрорефлективните материали облъчват най-ярките тези, които са най-близо до светлинния източник (като шофьорите). Яркостта на обекта зависи от интензивността на светлината, удряща обекта и материалите, от които е направен обекта.

Ретрорефлективни пътни знаци

Технологията за пътните знаци се промени драстично през последните няколко години, тъй като пробивите в ретрорефлективната наука са приети от много правителствени агенции по целия свят.

Значително по-осветяващите знаци като тези отдясно. Това представлява оптимална производителност в технологията на обратно отразяване с оптични елементи, които са почти 100% ефикасни, поради фолио, което връща почти 60% от наличната светлина.

 

Допълнителна информация за технологиите за обратно отразяване

Стъклени светлоотразителни перли. Входящият светлинен лъч се огъва, когато минава през стъклена топка, отразяваща огледалната повърхност отзад, а след това светлината отново се огъва, когато преминава през топчето и се връща към светлинния източник.

Кубичен ретрорефлектор. Тази технология връща светлина по-ефективно от стъклените мъниста. С тази технология всеки ъгъл на куба има три внимателно подредени отразяващи повърхности. Входящата светлина отскача от трите повърхности и се връща към източника си.

Дали пътните знаци с по-висока ефективност са икономически добра инвестиция за безопасност?

За да отговорим на този въпрос, нека да разгледаме принципа на обратно отразяване и как работи с технологиите за разширени знаци на SISAS, които ни помагат да направим пътниците по-сигурни.
Когато фаровете срещне знак за движение, светлината се отразява обратно към водача в конусообразна шарка.

Този “конус на отразяващата способност” или “конуса на върнатата светлина” позволява на водача да вижда знака. Колкото по-близо е водачът до центъра на конуса, толкова по-ярък е знакът. За шофьорите на ръба или извън конуса знаците са по-тъмни и по-трудни за виждане през нощта.

Повечето ретрорефлекторни технологии също имат някакво дифузно отражение, което по същество е пропиляна светлина, която не се отразява на водача. Табелките за знаци връщат повече светлина на водача.

Технологията прави възможно разширяването на конуса при отражение, както по отношение на насочването на повече светлина към водачите, така и чрез връщане на светлината в по-голям вариант.
По-големият конус на светлината с обратно отразяване означава, че дори шофьорите с пикапи и полуремаркета, могат да виждат ярки, ясно четливи пътни знаци.

Ъгъл на наблюдение

Ъгълът на наблюдение е ъгълът между линията, образувана от лъча на фаровете и линията, образувана от светлината с обратно отразяване в очите на водача. Ъгълът на наблюдение е критичен фактор, тъй като когато той се увеличава, видимостта на знака ще намалява.
Големите камиони могат да имат двоен ъгъл на наблюдение на пътническите автомобили на същото разстояние. Това означава, че има много по-малко отразена светлина за тези шофьори.
Коефициентът на обратно отразяване описва количеството на върнатата светлина и е резултат от лабораторни измервания при определени ъгли на наблюдение.

Как видимостта на знаците се влияе от ъглите на фаровете

Дизайнът на оптичните елементи също е важен. Ъгълът се измества при появява на резки завои или многолентови пътища, на кръстовища, където знаците се изместват по-далече от пътя или чрез простата физична дистанция.

Флуоресцентно табло за регистрация и разпознаване на драйвери

Устойчивата флуоресцентна лента е друга важна технология.
Проучванията показват, че шофьорите разпознават флуоресциращите пътни знаци от по-големи разстояния от стандартните цветни знаци.
Тези подобрения в технологиите за безопасност на движението позволяват на правителствените агенции по света да преодолеят предизвикателствата на променящата се среда на шофиране.

SISAS BG предлагаме висококачествени последователни светодиодни оптики, които да предупреждават шофьорите ден и нощ за условия на пътя.