В самолет с бебе | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и отглеждането на Вашето бебе.

11
Добави коментар
technomobile
technomobile

 

Замисляли ли сте се как бихте пътували със самолет когато имате бебе? Може би сте се чудили как е най-добре да го транспортирате – да го носите на ръце, със бебешко седалка за кола, количка или кенгуру, като наред с това носите багажа си. Самолетните пътувания с бебе не винаги са лесни и някой от борбите дори започват още преди да сте се качили на борда на самолета. Следните няколко примера може да ви помогнат по-лесно да се справите с тези борби преди и след като се качите на борда на самолета и да направят цялото пътуване по-приятно за вас и вашето бебе.

 

Бебешка седалка за кола

Много родители оспорват това да носят бебето си в седалка за кола по време на пътуване със самолет. Ако планувате да пътувате с кола до желаната от вас дестинация задължително ви е необходима седалка за кола за бебето ви. Понякога се намират и такива, които можете да вземете под наем, но така никога няма да знаете в какво състояние е тя, а в една автомобилна катастрофа това е от голямо значение за живота на бебето ви. Поради тази причина по добре вземете с вас бебешка седалка.

 

Трябва ли да си купувате седалка?

Повечето авиокомпании позволяват на деца по малки от 2 годишна възраст да седят в скута на възрастния придружител. Можете да чекирате седалката заедно с останалият ви багаж, но трябва я носете в някаква торба или по-голяма чанта, за  да бъде предпазена от повреди. Предлагам ви да закупите билет за бебето ви и да използвате седалката по време на полета, без значение от възрастта му. Бебетата, които не са в бебешка седалка могат да бъдат неволно наранени, когато родителите не могат да ги задържат по време на няколко турболенции. Ако самолета не е пълен и има достатъчно седалки на разположение, може да имате възможност да използвате седалката без да купувате отделен билет за бебето ви.

 

Носене на чанти за различни неща

Някой хора си носят една чанта, която им играе ролята на портмоне, малък куфар или куфарче за документи и чанта за пелени. Това са най-разпространените и предпочитани неща за ръчен багаж. Аз предпочитам да нося раница, в която да мога да сложа и нещата на бебето ми. Раницата е лесна за носене, когато ръцете ви са заети с други неща и в нея можете да носите памперси, храна, самолетни билети, документи за самоличност и дори резервни принадлежности за бебето. Най-важното е че раницата  ви позволява да носите много от бебешките неща и въпреки това отговаря на изискванията на авиокомпаниите за размера на ръчния багаж.

 

Количките за пътуване

Дори най-малкото бебе може да ви натежи, когато го държите на ръце през целия път, а тези които прохождат решават да се разхождат точно в най-неподходящият момент. Количките разрешават тези проблеми. Повечето бебешки седалки за кола могат да се захващат за рамката на количката, като по този начин вие лесно можете да ги вземете и двете с вас. Друг вариант е количка, която да е много лека и да има каишка за носене, което позволява лесното й паркиране, а каишката (подобна на нагръдник) за прохождащи деца може да ви помогне да задържите бебето си, ако в даден момент тръгне да пада.

 

Чекиране и ранно качване на борда

След като сте се чекирали проверете, къде можете да чекирате и количката на бебето ви. Това означава да я оставите на входа преди да се качите на борда на самолета и след това да си я получи обратно на изхода, когато полета приключи. Това е много удобно, ако се нуждаете от количката докато се качвате в самолета. Повечето авиокомпании също така позволяват на родителите пътуващи с бебета или малки деца да се качват на борда малко по-рано преди другите, за им дадат възможност да сложат бебешката седалка и да се настанят удобно, без да пречат и на качването на другите.

 

В самолета

Ако сте закупили отделен билет за бебето ви трябва да поставите бебешката седалка в самолета на мястото до вас. Предпазните колани в самолета могат да ви затруднят при поставянето на седалката, поради което можете да се обърнете за помощ към стюардесата. Преди полета проверете дали седалката на вашето бебе е подходяща за подобен род пътуване. Също така имайте предвид, че бебешката седалка може да бъде поставена само на местата до прозореца в повечето авиокомпании.

 

Други начини да носите бебето си в самолет

Кенгуруто или подобно средство за носене на бебе може да ви улесни и помогне да носите новороденото си бързо докато сте на летището. Някои родители използват кенгуру или други специални „жилетки” по време на полет, за да държат по лесно и близо до себе си бебето, когато то няма отделен билет за място. Някои авиокомпании не позволяват родителите да използват подобни средства да носене на техните бебета, особено по време на излитане или кацане, така че трябва да имате предвид, че може да ви помолят да не ги използвате по време на полета.

 

Специални пътнически аксесоари за бебето

Ако се готвите за дълго пътуване или просто много странствате, инвестирайте малко повече средстава в бебешки аксесоари, които биха намалили главоболията ви по време на път. Комбинацията от бебешка седалка и количка ще ви позволи да возите бебето си точно до самолета и да го качите на борда. Добавете набор от пътнически каишки, с помощта на които да регулирате седалката на бебето или да го носите се едно с кенгуру. Потърсете аксесоари като биберони, шишета, лигавници и други подобни за еднократна употреба, така няма да се налага да ви почиствате по време на пътуването. И не забравяйте да купите няколко нови играчки за бебето си, с които да го забавлявате.

 

седалка или самолета бебето