Как да разпознаем лъжец

1
273
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Германски криминален психолог разкрива тайните, които отличават говорещите истината от лъжците

По какво можем да разпознаем лъжата? Има ли някакви общоприети знаци, които да покажат дали някой лъже? Реално – не. 

Няма нито типични белези за това, че някой е лъжец, нито за това, че казва истината, коментира пред „Дойче веле“ проф. Нийлс Хаберман от университета в Хайделберг и вещо лице при определяне на истинността на свидетелски показания.

Той не обръща внимание на езика на тялото, а се съсредоточава върху съвсем други неща, които определят дали дадени съедбни показания са истина, или не. 

Презумцията за невиновност изисква да се оценяват показанията на жертвата, а не на обвиняемия, особено ако съдът не разполага с доказателства или други свидетели – чест случаи при обвинения в изнасилване. 

Важно е следното: Той който говори истината, я реконструира. Този, който си измисля, я конструира. Иначе казано лъжецът съчинява историята. Това най-често означава, че той няма да се спре на дребни детайли, тъй като за него е достатъчно трудно да конструира цялата лъжлива версия. 

Говоренето на общи приказки не е типично за един лъжец, тъй като той не може да си позволи подобна несигурност. Когато говорим за нещо, което не се е случило, ние искаме да не бъдем разконспирирани. Това означава, че ще се стараем да убедим другите, че всеки един детайл е истински. И колкото по-често се разказва историята, толкова по-трудно става да се опазим, защото трябва да пресъздадем своята история не само в момента на показанията, а и същевременно да следим развитието ѝ. Какво и кому всъщност сме разказали за случилото се и как точно сме го разказали. 

Независимо от това какви отклонения се правят в разговора, за човека, който казва истината е относително лесно да се върне към основното, докато за лъжеца това е почти непосилно. Той разказва версията си в хронологичен ред, за да не се обърка.