Как да се научим да пием повече вода?

1
336
Добави коментар
biomall
biomall

Смятате, че не пиете достатъчно вода? Има начин да се научите – при това лесно!

Водата е здраве. Водата е красота. Водата е в основата на всичко.

Макар това да са добре познати на всички ни факти, в забързаното си ежедневие доста често забравяме да пием достатъчно вода. Запитайте се колко вода сте изпили до момента днес. А знаете ли колко е необходимото количество вода, което трябва да приемате всеки ден, за да поддържате правилен воден баланс в организма си?

Количеството вода, което всеки човек трябва да изпива на ден е поне два литра. Разбира се, то варира според ръста, пола, килограмите и физическата натовареност на всеки. Но как да си създадем траен навик да пием повече вода? Ето няколко трика, които помогнаха на мен, и които продължавам да прилагам в ежедневието си, за да съм сигурна, че ще изпивам поне 2,5 вода – моят препоръчителен дневен прием на вода.

1. Започнете деня с вода

Всяка сутрин изпивайте по една чаша вода, веднага след ставане. По този начин ще забързате метаболизма си, ще започнете деня с вода, а вероятно така ще се сещате да пиете вода и през останалата част от денонощието.

2. Овкусявайте водата си

Има много рецепти за овкусена с плодове или зеленчуци вода. Ако свикнете да добавяте към водата си свежи плодове като ягоди, резенчета лимон, листа мента или пък кръгчета краставица, не само ще посягате по-често към чашата с вода, а и ще се насладите на приятен и освежаващ вкус, който има още по-полезно действие.

3. Заложете на стъклената бутилка

Вземете си голяма стъклена бутилка с вместимост от поне 1 литър. Така ще знаете, че за деня трябва да я изпразните поне два пъти и доста ще се улесните в следенето на изпитото количество. Стъклената бутилка е и идеален начин за пиене на вода в офиса, защото ви е пред очите и ви подсеща да изпивате по няколко глътки на често, а и се презастраховате, че в бързината няма да разлеете вода върху работното пространство. 

4. Поставете си цел

В интернет пространството има различни калкулатори за хидратация, с които лесно и бързо може да се информирате за препоръчителния минимален прием на вода, подходящ за вас. Проверете колко вода трябва да пиете всеки ден и си го поставете за цел. Следете да изпивате същото количество всеки ден и ви гарантираме, че на края на деня ще се чувствате безкрайно удовлетворени.

5. Слушайте тялото си

Организмът има естествен механизъм да показва, от какво се нуждае. Жаждата е един от тези начини. Всеки път когато усетите жажда, оставете заниманието си и отпийте няколко глътки вода. Отнема секунди, а тялото ще ви се отблагодари като функционира и изглежда идеално.

6. Не забравяйте водата си по време на тренировка

Не е изненадващо, че хората, които спортуват активно или се занимават с професия, обвързана с активна физическа дейност, се нуждаят от повече вода. Не забравяйте да се запасите с голямо шише вода по време на тренировка. Пийте по малко вода между тренировките, за да се уверите, че ще сте добре хидратирани.

7. Носете вода със себе си

Взимайте си поне по едно малко шише вода, винаги когато излизате. Когато водата ви е на ръка разстояние, много по-лесно ще се подсещате за нея.

8. Създайте си воден режим

Вписвайте някъде колко вода сте изпили всеки ден. Когато знаете, че вечерта трябва да отчетете, пред самите себе си дори, колко вода сте изпили, по естествен път ще се сещате за нея по-често. 

9. Съобразявайте се със сезона

Добре знаем, че през по-топлите сезони изразходваме повече вода. Старайте се през пролетта и лятото да увеличите количеството вода, което приемате. Само така ще си гарантирате по-добра форма и здраве.

10. Пийте вода преди хранене

Изпивайте по чаша вода преди всяко хранене. По този начин ще си осигурите поне една трета от водния прием за деня по естествен начин.

11. Поръчвайте вода

Когато сте в заведение, не се замисляйте, а задължително си поръчвайте вода. Дори да пиете кафе, коктейл или дори вино, поръчайте си и вода.

12. Заменете газираните напитки с вода

Дори да сте любител на газираните напитки и соковете се опитайте да замените тяхната консумация с вода. Тя е много по-полезна и ще ви остави чувство за лекота. Всеки път когато ви се допие сок, например, се запитайте дали не е по-удачно да си вземете бутилка минерална вода.

Наслаждавайте се на живота с чаша вода в ръка! Какви са вашите малки трикове, с които се подсещате да пиете повече вода?