Подовите настилки

3
433
Добави коментар

Почистване на различни видове подови настилки се прави и в семейните жилища, и в общите части на блока, в офисите, търговските обекти, както и обществените учреждения. Всяка подова настилка си има свои характеристики и почистването й трябва да е съобразено с тях! Нека разгледаме два вида подове и как е добре да се почистват!

Ламинирани подове

Ламинираните подове днес са широко използвани. Те се срещат масово в домовете ни, както и в офисите на места, където има кабинети и конферентни зали. За дома е добре да се избира траен ламиниран под със средна дебелина и устойчивост. За един офис, обаче поради голямата честота на експлоатацията е нужно по-дебел и устойчив ламиниран под. За този тип подове е важно да няма висока влажност в помещенията, иначе те се повреждат!

Почистване на различните типове ламинат е подобно. За да се запази по-дълго е важно фугите на свръзките да са уплътнени максимално и да се поставят гумени предпазители на мебелите. Така самият под няма да се издраска и да събира прах и боклуци. Винаги почистването започва с обиране на по-едрите боклуци и прах с прахосмукачка с накрайник за почистване на ламинат. Може да се ползва и мека метла. Измиването на пода се прави с леко влажен парцал, потопен в препарат за паркет, който полира и подхранва. Може да се използва и спрей, който да се разнесе и почисти с мека кърпа. Никога един ламиниран под не трябва да се оставя мокър и подгизнал във вода! Почистване след ремонт 

Почистване на мокети

Мокетите са доста специфични и трудоемки за почистване настилки. Те не търпят много вода, защото се увреждат нишките им и така задържат повече петна в последствие. От друга страна често пъти са захванати под первази и мебели, като така не могат да се изваждат и почистват навън или на тепавица за килими. Те обаче се използват често, защото създават уют, цената им е изгодна, а разнообразието голямо. Мокета трябва да се почиства редовно с прахосмукачка, така твърдите частици няма да се набият дълбоко в структурата му. Има различна дебелина мокети, колкото е по-дебел мокета, толкова по-трудно се почиства! Светлите мокети се зацапват бързо и имат нужда от редовно изпиране. Изпирането може да става с парочистачка или перяща прахосмукачка, но честно казано мокетите изискват и специални препарати. Затова независимо дали имате мокет вкъщи или в офиса, то по-добре да заложите на професионалните услуги на професионалисти в бранша.