Хиалуронова киселина – какво трябва да знаем? – Lazara.bg

1
354
Добави коментар
Lisandra
Lisandra

В последно време хиалуроновата киселина стана един от често приложимите естествени продукти, предназначени за възстановяване на обеми, формата и твърдостта на кожата и запълване на бръчки.

Реклама

Тя има ниска честота на алергични реакции, а ефектът от процедурата с видим почти веднага. Но преди да си направим каквато и да е процедура с хиалуронова киселина е необходимо да се консултираме със специалист, който да ни даде достатъчна информация и да ни насочи в правилния избор. Екипът на LAZARA направи именно това – обърнахме се към специалиста Д-р Петрана Каляшева, създател и съсобственик на медицински център “Дерма София”, която ни информира всъщност какво е хиалуронова киселина, хиалуронови филъри и възможните процедури с хиалуронова киселина.

Какво е хиалуронова киселина?

Хиалуроновата киселина е една от най-разпространените мукополизахариди (глюкозамингликани), която се синтезира от протеини, разположени в плазмената мембрана на фибробластните клетки в човешкия организъм. Те спомагат за удължаване хиалуроновата молекула като добавят захари към редуциращия край на полимера. Хиалуроновата киселина е основен компонент на дълбокия слой на кожата – дермата. Осигурява нейната гладкост, чрез способността си да свързва големи количества водни молекули. Хиалуроновата киселина има и голямо значение и участие в сърдечните клапи, нервната и съединителната тъкан, ставните хрущяли и синовиалната течност.

Естетични процедури с хиалуронова киселина

Хиалуронови пълнители.

Хиалуроновата киселина играе важна роля за задържането на влага в кожата. С възрастта и под действие факторите на околната среда, тя редуцира количеството си, в резултат на което без достатъчно влага, кожата се отпуска, появяват се бръчки и се губи обем. Процедурите с хиалуронова киселина имат временен ефект, тъй като тя се резорбира от организма. Продуктите с нея са насочени към запълване на бръчки, възстановяване на обем, форма и твърдост на самата кожа.

Начин на протичане на процедурата.

На първо място е важно да се запознаете с плюсовете и минусите на самата процедура с хиалуронови пълнители, за възможните странични явления, противопоказания и тогава да подпишете формуляра за информирано съгласие.

Лекарят прилага местна упойка, след което инжектира продукта под кожата на различна дълбочина, за да може да възстанови загубения обем, където е необходимо. Възможно е да се получи лек дискомфорт от инжекциите като временен отток, парене и малки посинявания, които обаче преминават бързо.

Колко време се задържа ефектът?

Резултатът след процедурата е видим почти незабавно и осигурява дълготраен ефект с продължителност 6-10-12 месеца, в зависимост от индивидуалните качества на всеки организъм и броя на процедурите, направени в тази област.

Какво трябва да знаете при процедура с дерма филъри?

Преди процедура избягвайте:

• Аспирин (всякакъв продукт съдържащ ацетилсалицилова киселина), витамин Е, жълт кантарион и хранителни добавки съдържащи гинко, ослинник, чесън, танацетум партениум и жинсенг за 2 седмици; • Ибупрофен (адвил, мотрин); • По възможност, измийте лицето си и не слагайте грим;

След процедура:

• Възможни са зачервявания по третираното място, които отминават до няколко дена. Ако зачервяванията не отминат, консултирайте се със специалист. • Не масажирайте третираните места и не ги излагайте на топлина. • Избягвайте действия и начинания, които биха предизвикали зачервяване (спорт, солариум, слънчеви бани), в деня на процедурата и няколко дни след нея. • Нежно приложете студен компрес на мястото за 15 минути на всеки няколко часа, за да намалите дискомфорт, подуване или посиняване. Посиняванията отминават за 7-10 дена. • Употребата на арника монтана може да облекчи подувания или посинявания.

Хиалуронова киселина в устните.

Корекцията в устните може да бъде направена по естетически и невидим начин, който само да подсили чертите и да добави по-свежо излъчване. Поради рехавата съединителна тъкан в устните, те са и първите, на които възрастта им се отразява – намалява се техния обем, появяват се малки и фини бръчици, белези от дехидратация, свиване на контура и т.н. Имайте предвид, че коригирането на тези дефекти, не трябва да се гледа само като увеличаване на обема на устните. Съвременните техники за корекция налагат по-комплексен подход освен уголемяване, който включва и взема предвид следните показатели:

• Общия обем на вашето лице и пропорциите на горна и долна част на лицето; • Загуба на мастни тъкани около устните cialisfrance24.com (което може да засегне директно обема им); • Костната структура на устата – включително зъби или загуба на такива (което може да предизвика загуба на структурна опора); • Формата на брадичката; • Профила на филитралната колона;

Когато се поставя хиалуронова киселина в устните задължително се взима под еднакво внимание профилният изглед и съотношението на обема между горната и долната устна. Предимствата при уголемяване на устни с хиалуронова киселина е, че инжектирането на филъра, позволява контрол върху постигането на желания обем, като същевременно не уврежда тъканта и структурата на самите устни.

Не трябва да се забравя, че основната цел е постигане на естетически вид и устни, които отиват на цялостната пропорция на лицето. Желанието на пациентите за инжектиране на много продукт не винаги е добра идея, която обикновено води до т.нар. патешки устни. За това ви съветваме да направите консултация с вашия избран специалист и да му се доверите.

Скинбустерите (Skinboosters) – Революционно подмладяване, ревитализация и хидратация на кожата.

В следствие на различни влияния нашата кожа започва да губи своята еластичност, плътност и хидратация, с което се засилва и естествения процес на стареене. Необходимо е да се полагат много грижи, които да подобрят нейната структура. Едни от възможните продукти е такова действие са т.нар. скинбустери. Изключително са подходящи за кожата в областта на лицето, шията, деколтето и ръцете. С тяхна помощ може да се възстанови хидробалансът и еластичността на кожата.

Процедурата със скинбустери е подходяща и за двата пола, както и за по-млади и по-зрели кожи. Базирайки се на хиалуронова киселина, скинбустерите са ефективен метод за дълбока хидратация в борбата със стареенето на кожата. Процедурата представлява инжектиране на разпределени количества в средните, достигайки и до по-дълбоките слоеве на кожата, с което да възстанови загубената хидратация. Процедурата със скинбустери отнема средно около 20-30 минути.

Каква е разликата между скинбустери и дерма филъри?

Разликата се изразява най-вече във вискозитета и концентрацията на хиалуроновата киселина. Обикновено и най-често дермалните филъри се ползват, за да запълнят загубените обеми с течение на годините, докато скинбустерите имат доста по-мека консистенция, която постепенно се разгръща в кожата и спомага за по-добра еластичност и хидратация. Ефектът се забелязва в продължение на 3-4 седмици, след което се препоръчва да се направи и следващата процедура, с цел постигане на оптимален резултат. Могат да се направят от 3 до 5 процедури. Видът на кожата се подобрява, а продължителността на резултата като цяло е индивидуален и може да се задържи до 6 месеца, в зависимост от състоянието на организма. Препоръчва се скинбустерите да се комбинират с други естетични процедури за по-осезаем ефект, в това число и с дерма филъри, химически пилинги, ултразвукови и радиочестотни процедури и т.н.

Каква е разликата между мезотерапия и скинбустери?

Мезотерапията представлява не-хирургична техника за многоточково повърхностно инжектиране в кожата и подкожната тъкан на коктейл от вещества. Те могат да бъдат микс от витамини и минерали, аминокиселини, ензими, растителни екстракти, хиалуронова киселина в ниска концентрация, колагенни стимулатори. Скинбустерите от своя страна са съставени от неживотинска стабилизирана хиалуронова киселина и инжектирането при тях се извършва по-дълбоко в дермата. Рискът от странични и алегрични реакции се свежда до минимум, поради клинично доказаната ниска концентрация на молекулата на хиалуроновата киселина. В заключение можем да кажем, че скинбустените не са мезотерапия, а по-скоро напомнят на хиалуроновите филъри. Инжектирането на продукти, като Restylane Vital и Vital Light, Juvederm Volite, Juvederm Hydrate, Teosial Redensity доказано подобряват структурата на кожата и ефектът е по-дълготраен.

JUVÉDERM™ Volite – дълбока хидратация и лифтинг ефект.

JUVÉDERM® VOLITE – е ново попълнение в гамата продукти на Juvederm с Vycross, технология на фирма Алерган. Използва се за подобряване гладкостта, еластичността и хидратацията. Представлява хиалуронови инжекционни пълнители, с които да се подобри вида и качеството на кожата в зоните на лицето, шията, деколтето и ръцете. Продуктът е създаден на базата на кръстосано свързана хиалуронова киселина и осигурява видим резултат още само след една процедура, с продължителност до 6 месеца.

JUVÉDERM® VOLITE хидратира кожата, уплътнява епидермиса, стяга и лифтира, стимулира стинтеза на колаген, има по-голяма продължителност на ефекта. Със съдържанието си на лидокаин дава изключителен комфорт по време на инжектирането. Процедурата оставя минимални следи, което позволява на пациента бързо да се върне към ежедневните си социални дейности. Резултати са налице само след една единствена процедура!

Мезотерапия с хиалуронова киселина.

Хиалуроновата мезотерапия е метод за дълбоко подхранване на кожата на лицето и шията. Процедурата представлява инжектиране с 100% хиалуронова киселина и глицерол в повърхностния слой на кожата, които да подобрят еластичността, да уплътнят и поддържат колагена и еластина в нея. Чудесно повлиява на фини бръчки и признаците на стареене. Постига се дълбока хидратация от ефекта на глицерола. Хиалуроновата киселина в тази процедура не е кръстосано-свързана, а е стабилизирана с глицерол. Той съхранява водата, която хидратира кожата и има дълготраен подмладяващ ефект. Мезотерапията с хиалуронова киселина е подходяща за прилагане в зоните на лицето, шията, деколтето и ръцете. Препоръчва се да се направят 3 сесии през 3-4 седмици годишно.

Хиалуронов лифтинг – PROFHILO.

PROFHILO е иновативен подмладяващ подход, който действа директно върху отпусната кожа. Осигурява видими резултати с времеви прогрес. В състава му има пречистена хиалуронова киселина от висок клас, получена от биоферментация, което го прави биосъвместим, като контратът има 3 пъти повече хиалурон от използваните в медицината материали до този момент.

Процедурата хиалуронов лифтинг представлява инжектиране в по 5 биодинамични точки, като високата концентрация на хиалурон се разпределя в рамките на 4-16 ч. естествено в цялото лице. Резултатът е биорегенериращо действие, стягащ ефект и максимална хидратация и е видим още след 2-рата сесия, т.н. 1 месец, като специалистите препоръчват да бъдат направени още 2 процедури с интервал 1 месец между тях.

За още информация: www.drkaliasheva.com

–от Камелия Анастасова