Депутатите гласуваха пари за униформи на полицаите

1
328
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

На служителите на МВР трябва да бъдат изплатени парите за униформи от 2011 до 2015 г., когато се е налагало сами да си купуват служебните дрехи

Единодушно депутатите приеха промените в Закона за МВР, според които на полицаите, неполучили униформи от преди 5 години, ще бъде изплатена паричната им равностойност. 

На държавните служители от МВР, които към момента на влизане в сила на закона са имали право да получат униформено облекло и за които такова не е осигурено, се изплаща левовата му равностойност в размер на лимита за съответната година, пропорционално на отработените месеци на длъжност за държавен служител, носещ униформа през календарната година, като се приспадат усвоените лимити за всяка година.

Левовата равностойност няма да се изплаща, когато може да бъде осигурено униформено облекло за съответната година. Средствата за изплащане на сумите се осигуряват по бюджета на МВР за 2017 г. за сметка на централния бюджет.

Предложението бе на депутати от ГЕРБ, след като преди време премиерът Бойко Борисов обеща пари за униформи на националното съвещание на МВР.

Виж още: Синдикат: Стартовата заплата на полицаите у нас е 650 лв.

В момента на полицаите им се налага сами да купуват както консумативите, така и работно облекло. 

Очакваната сума е около 29 млн. лв. – тя ще е за униформите на всички полицаи от края на 2011 г. до края на 2015 г. Тогава не е имало обществени поръчки за дрехи на полицаите и това е причината те да не са ги получи. 

Междувременно от МВР продължават да се готвят за протест на професионалния си празник – 5 юли.

Синдикалистите в МВР искат увеличение с 15% на полицейските възнаграждения. Според вътрешният министър Валентин Радев обаче ръст на заплащането в системата не е възможно – няма аргументи за това, смята той. 

Източник: Би Ти Ви