Витамин D – подценяван, а всъщност необходим

3
520
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Няма ли да е чудесно да разполагаме с един витамин, който да отговаря за изграждането на здрави кости, да предпазва от диабет, множествена склероза и дори от болести на сърцето?

Знаете ли, че са били необходими повече от 200 години, за да бъде доказана жизненоважната роля на мастноразтворимия витамин D, част от една от най-важните групи на хранителните микроелементи за човешкия организъм? Като първият намек за това било откритието, че консумацията на масло от черен дроб на треска повлиява изключително благоприятно състоянието рахит.

Проследявайки събитията във времето, става ясно, че витамин D е открит през 1782 г. и изолиран едва в началото на 1920 г., като днес, в началото на XXI век, вече е известна не само неговата превантивна роля срещу рахитоподобни състояния, но и особено благоприятното му въздействие върху имунната и нервната система. Нека научим малко факти за този витамин и за симптомите на неговата липса.

Витамин D увеличава здравината на костите

Витамин D е много важен за здравината на костите от ранно детство до късна старост. Той помага на тялото да абсорбира калция от храната. В зрелите години достатъчният прием на вит. D и калций помагат да се предпазим от фрактури и крехки кости.

Децата имат нужда от вит. D, за да изградят здрави кости и да се предпазват от рахит. От 30-те години към прясното мляко се добавя витамин D, което е спомогнало за почти пълното елиминиране на рахита.

Витамин D и диабет

Някои изследвания посочват връзка между недостига на вит. D и диабет тип 1 и 2. Това означава ли, че ако увеличим приема на витамина, ще се предпазим от диабет? Засега няма убедителни доказателства. Като причини за диабет тип 2 се сочи наднорменото тегло и ниските нива на вит. D.

Понижен риск от настъпване на сърдечно-съдови заболявания или усложнения при такива заболявания

Доказана е пряката връзка между нивата на витамин D и високото кръвно налягане. По-високи концентрации на витамина водят до понижаване на кръвното налягане.

Набавяне на витамин D от храна и слънцето

Хранителните източници, които съдържат значими количества витамин D са сравнително малко. Две категории храни са основни източници:

Масло от дроб на треска – концентрацията зависи от източниците на маслото и начина на преработване. Имайте предвид, че 1 мл масло осигурява 2,54-2,78 мкг витамин D;

Млечни продукти – млякото се смята за основен източник на витамин D, като концентрациите зависят отново от качеството на млякото и преработката. За информация, 230 мл пастьоризирано мляко осигуряват 100 IU витамин D, което е крайно недостатъчно.

Основният природен източник на витамин D е слънцето. UV лъчите влизат в контакт с кожата и складираният 7-дехидрохолестерол се конвертира в холекалциферол (D-3).

Как да си го набавим?

Витамин D почти винаги присъства в продуктите с калций или минерални формули, съдържащи калций.

Знаем, че витамините не са градивен елемент, още по-малко пък източник на енергия, но нашият организъм изпитва непрекъсната нужда от тях.

Ето защо витамин D, като част от една сложна хранителна система, за да функционира правилно, се нуждае и от други помощни вещества. Такива в случая се оказват калций, магнезий, цинк, бор и витамините А и К2. Без тях функционирането на мастноразтворимия витамин няма да бъде ефективно.

Без съмнение най-добрият начин да получим тези хранителни вещества е консумацията на органична растителна храна – достатъчни количества плодове и зеленчуци, пълнозърнести семена и ядки и на органични животински продукти – черен дроб, мляко, масло, сирене, кашкавал, жълтъци, мозък. Изборът е въпрос на вкус.

Източник: WebMD, Би Би Тийм