Най-чести грешки на бизнес стратегията при нова фирма

4
338
Добави коментар

Две са големите икономически школи, които дават подходи в стратегическото управление на бизнеса: европейска и американска. Разликата между тях е, че в Европа се акцентира върху изграждането на модели, а в САЩ се залага на начина на мислене. В условията на родната икономическа конюнктура, за да се задържи и развива един току що стартирал бизнес, са необходими и двата подхода. 

За стартиращия в България бизнес е важно от една страна да си изгради стабилен модел, по който да развие дейността на фирмата, съпътстван от бизнес-план и от стратегически анализ в писмен вид, а от друга страна е и необходимостта от изграждането на определен начин на мислене, който следва да е съпътстван с повишаване на икономическата култура, ако има такава необходимост. 

От това произтичат следните най-често допускани грешки на бизнес стратегията при новата фирма:

1. Липсата на собствени познания и умения в сферата на икономиката или пък несигурността в тях, често карат управителя да се опитва да имитира ходовете на лидери от световно ниво или на конкуренти с лидерски позиции. Това води закономерно до неуспехи, защото никой не разкрива просто така как е достигнал до нивата, на които е, колкото и достъпна да изглежда схемата му отстрани. По-добре е управителят на новостартиращата фирма да се опита да се изгради собствен стил на база разширяване на собствените икономически познания, ако има нужда. Така със сигурност ще знае какво и защо прави.

2. Изразходване на огромно количество средства за реклами и промоции. В резултат на това не остават пари за някои други важни неща. Рекламата трябва да се прави разумно. Тук може да се прочете повече по въпроса за рекламата за стартиращия бизнес: КЛИК.

3. Прекалено разточителство на финансови средства. Примерно, за закупуване на възможно най-скъпото оборудване при липса на реална информация ще се продаде ли произведената продукция. Рискът се състои в това, че съществуват т.нар. слаби продукти, които поставят фирмата пред свършения факт да се е набутала със закупуването на едни скъпи машини, произвеждащи трудно или пък въобще непродаваеми стоки. Скъпите машини са хубаво нещо, но с тяхното закупуване трябва да се внимава.

4. Прекаляване със съкращаването на разходи. Тази е другата крайност. Не трябва прекомерно много да се разточителства, но и не е правилно всички разходи да се орежат до степен бизнеса да се окаже без необходимото, за да постигне какъвто и да било растеж.

5. Правене на агресивни опити да се задържи бизнеса в пазарната ниша. Тази грешка обикновено вбесява конкурентите, а те имат много по-добри позиции. Имат и контакти. Така разходите и проблемите за новия в бизнеса внезапно могат да станат много и управителят на новата фирма даже да не разбере от къде му е дошло. А без утвърдени позиции и лоялни клиенти от тук до фалита крачката е малка.

6. Избор за стартиране на бизнеса в замиращ отрасъл. Това е грешка по-голяма и от тази да се следва модела за правене на бизнес на принципа „ден година храни“.

С това списъкът на възможните грешки не се изчерпва, но тези са най-често срещаните. Автор: Людмила Боянова