Полезни съвети за вашата автоматична скоростна кутия

67
724
Добави коментар
fiera
fiera

Ако сте преминали към кола с автоматична скоростна кутия, ще трябва да усвоите и някои нови навици при управлението и грижата за вашия автомобил.          

За много хора изборът носи конфорт при шофиране. Веднага ви прави впечатление, че педалите са само два, левият крак вече не трябва да се грижи за съединител и е голямо удобство докато се движите в града, да не ви се налага постоянно да сменяте предавки. Този навик бързо се усвоява.    Друго и много важно нещо, с което трябва да свикнете е, че автоматичната скоростна кутия изисква допълнителни грижи и специална поддръжка. Отстраняването на повреди по механиката и подмяната на компоненти в нея не е никак евтина. Ето няколко основни съвета, с които можете да я предпазвате от повреди и  преждевременно износване.   Най-напред обаче, трябва да уточним, че тези съвети се отнасят най-вече за автоматични скоростни кутии с преобразувател на въртящ момент, т.е, най-традиционния вид автоматични скоростно кутии, които от десетилетия съществуват на пазара. Въпреки това, почти всеки от тях може да бъде приложен и за механичните скоростни кутии с пилотирани трансмисии (ETG, каквито има при автомобилите от група PSA – Рено, Пежо, Ситроен, Дачия), скоростните кутии с безстепенни трансмисии (CVT, често срещани при хибридни коли) или скоростни кутии с два съединителя, които са много разпространени навсякъде по света.   1. Когато паркирате задължително поставяйте първо ръчната спирачка, преди да превключите лоста в паркинг позиция “P” (parking)

Бихте ли оставили автомобил с ръчни предавки паркиран на път с голям наклон, включен единствено на първа скорост? Не, нали? Аналогично е и при автоматиците. Паркинг позиция “P”при автоматичната скоростна кутия не трябва да се използва вместо ръчна спирачка. Да, колата няма да мърда, но……………