180 години от рождението на Апостола на свободата

3
635
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Днес е ден за почит към делото на най-великия българин

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в град Карлово в много бедно семейство. След смъртта на баща си Васил му се налага да стане глава на семейството. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий.

Той напуска манастира, за да се бори за освобождението на България. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения и получава прякора Левски.

Виж още: 10 цитата от Васил Левски, които трябва да помним

Впоследствие Васил Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация.

Васил Левски е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година. Истината около залавянето на Апостола все още не е излязла на яве и много версии и митове се споменават.

Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

През 2007 г. чрез национално телевизионно допитване на БНТ е избран на първо място в списъка на най-великите българи за всички времена.