Аферата „Суджук за премиера“ – част 2

1
337
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Град Добрич отдавна е пропищял от тандема Живко Мартинов и Галин Георгиев, както и от техните помощници бившия депутат Румен Иванов и Желязко Желязков – разкрива сайтът 24news.bg. 

„Корупционното каре“ с марката ГЕРБ – Добрич държи в ръцете си целия град – полиция, НАП, медии, частни търговци, дори и държавни фирми.  Малцина са тези, които смеят на глас да изрекат безобразията и безчинствата на тандема, защото се действа по сталинистки. Страх, интриги, натиск от всички държавни институции – от полиция до НАП, очаква всеки, който дръзне да каже истината. Затова и добричките медии почти не отразиха скандала с народния представител, който е пратен в София да ги представлява.

Но да се върнем към дясната ръка на депутата – „суджук“, за който говори цяла България. Той стои в сянката на народния представител Живко Мартнов, обира парсата от сделките  и комисионните и се ползва с пълната протекция на депутата.

Лекоателтът Галин Георгиев от село Орлова могила е на 47 години и е известен в града  с прозвището „Скачача“. Той е бизнесмен, който стои плътно да Живко Мартинов години наред и движи сделките му в района.

През 1995-96 г. добричлията е смятан за един от най-добрите ни български атлети. Тогава той е постигнал и най-големите си успехи и е шампион на троен скок. Впоследствие се отказва и стартира свой бизнес. Името на „Скачача“ стана известно в медиите и с това, че фолкдивата Лияна направи аборт от спортиста. Искрата между него и Лияна припламнала още през лятото, когато случайно се засекли в заведение край морето, но впоследствие Галин се отказал от връзката и накарал фолкдивата да направи аборт.

Скачача – екшън героя на Живко Мартинов

––––––––––

Атлетичен, винаги със скъпа пура в устата, видимо доволен от живота Скачача и днес не е ясно от какво припечелва, за да поддържа този виско стандарт.   Справка на 24 news.bg показва, че Галин Георгиев и Живко Мартинов имат участие в няколко фирми,  като депутатът фиктивно се е оттеглил от управлението. 

Дружеството „Спорт груп“ има запори на дяловете на двамата собственици в полза на НАП Добрич и Енерго про.

Другото дружество  БУЛМЕГААГРО, което за момента е чиста от задължения се занимава с отглеждане на зърнени, клубеноплодни, технически и фуражни култури. В града се говори, че чрез тази фирма собствениците отдават под наем собствен магазин в центъра на Добрич, бившето кино „Родина“, което е отдадено на фирми за търговски цели и куп др. обекти.

Преди години Суджука и Скачача започват бизнес със земеделски земи в Добрич и Варна с конгломерат от фирми с марката „Жизел“.

За безобразията им преди време разказа лидерът на РЗС Яне Янев, който беше съветник на премиера в кабинета „Борисов2“. Но никой не си мръдна пръста и не предприе нищо срещу двамата. 

„Натиск и рекет спрямо арендатори. Заплашват ги, че няма да получат субсидии, ако не се отчитат по съответния начин. Яки комисионни от труда на земеделските производители. На 15 фирми са изпратени проверяващи от НАП“, разказа още тогава партийния лидер.

„Този натиск е оказван, за да бъдат принудени тези 15 бизнесмени да влязат в схемите на това корупционно каре,“ разкри Яне, но въпреки документите и свидетелите с които разполагаше нито една институция не взе мерки и не направи проверка. 

В схемата на Мартинов и Георгиев са използвани и бедни роми, които естествено са нямали и понятие за случващото се. Писани са на конвейр фиктивни фактури и са се движили камиони с едно и също зърно, което е оформяно като различни количества, товарени и разтоварвани на определени места, без това да се е случвало в действителност.

Впоследствие конгломератът от фирми на депутата Живко Мартинов се оказва, че трябва да връща милиони от ДДС и по най-безобидния начин прехвърля фиктивно на ром с всички задължения към НАП. 

В Добрич и днес всички се страхуват от тандема „Суджука и Скачача“, предпочитат да си дадат лептата за ГЕРБ и да нямат неприятности.  За техните корупционни практики, широко известни в града, е разпънат чадър от най-високо ниво в държавата. Депутатът Живко Мартинов навред парадира с приятелството си с дясната ръка на Борисов -Цветан Цветанов.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ не реагира на нито едно от многобройните писма на верни гербери, че в Добрич грубо се нарушават правилата на партията. Повечето напуснаха редиците на партията, за да избегнат рекета.

Стотици бизнесмени и граждани са давали пари на ГЕРБ, но са „отпаднали“ от списъка на дарителите, а парите са отивали незнайно къде.

Никога не е имало отчет за събраните и изхарчени по време на избори пари. Години наред ГЕРБ Добрич се превърна  в криминално търговско дружество, което експлоатира държавата в ущърб на българските граждани. Така се стигна до историята със суджуците.

Чувството за безнаказаност минава всякакви граници. Според непотвърдена информация на 24 news месарят, който „олекнал“ с 4 тона колбаси за премиера Бойко Борисов е „Джеронимо комерс“.
 

Според сайта rns.bg Живко Мартинов е кум на директора на дирекция „Поземлени отношения и комасация“ в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) – Стелиян Митев, който беше даден на съд за престъпление по служба. Като директор на земеделската дирекция в Добрич Митев е позволил на баща си да направи „частен“ плаж в Кранево, като е разпореждал извършването на фиктивни проверки.

Живко Мартинов е депутат от Добрич вече пета година, но нито веднъж не е казал дори една дума от парламентарната трибуна. Макар че е предприемчив и обира парсата като участник в пет групи за приятелство и в две комисии: за храните и за водите.

Преди да стане народен представител Живко Мартинов е бил член на общински съвет град Добрич. Член на постоянната комисията по „Териториално развитие, жилищна политика и строителство“ и постоянната комисия по „Спорт и младежки дейности“ в общински съвет гр. Добрич. 

След като станал депутат от ГЕРБ Мартинов държал под контрол целия Добрич, оказвал влияние на полиция, частни търговци, прокуратура и държавни дружества. Статия в „Капитал“ от 2013 г. свързва Живко Мартинов (по това време – общински съветник) с голям проект за вертопарк край Дуранкулашкото езеро, който предизвика притесненията на еко организации.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Освен това депутатът Мартинов упражнявал натиск върху служител на МВР – принуда- за анулиране на фиш, издаден на шофьора на народния представител,- за незабавно освобождаване на товарни автомобили с незаконно придобит пясък,- за оказване на натиск върху лица за закупена от народния представител пшеница

 

 

 

 

 

 

 

►Депутатът Мартинов оказвал натиск и върху окръжния прокурор на Добрич да бъде оневинен бивш заместник-министър, предизвикал катастрофа с двама загинали. 

►Натиск е бил оказван и върху експертния състав на полицията за оневиняване на извършителя. 

►Мартинов оказвал натиск и върху ръководители на държавни учреждения да бъде уволнено определено лице, да бъде назначено конкретно лице, да не се ползват услугите на определен и на друг адвокат.

►Мартинов е оказвал натиск и върху полицай: депутатът искал прекратяване на проверка и освобождаване на задържани автомобили.

Според официалната информация от партия ГЕРБ, Мартинов е съдействал на старческия дом от село Ведрина за настаняване на възрастни хора в болница за лечение, а също така и за закупуването на нов скенер за МБАЛ в града. Мартинов е направил дарение от 500 лева за лечението в Германия на малкия Алекс и е получил благодарност от Асоциация „Малките ангели“, които имат за цел да подпомагат финансирането на лечението на деца в нужда.

Със съдействието на депутата Общинският съвет в Добрич гласува и социална пенсия на майка на дете с увреждания, за което се е грижила и няма необходимия трудов стаж. Мартинов се е срещнал и с граждани, които имат проблеми с отчитането не електроенергията и е поел ангажимент те да бъдат решени. Народният предсдтавител е съдействал и пред Морска администрация за регистрацията на риболовно корабче.

През 2011 година Кирил Костов, член на общинското ръководство на ГЕРБ в община Добричка, демонстративно наряза с ножичка членската си карта с мотива, че е крайно разочарован от политиката на националното и регионално ръководство на ГЕРБ.

„В ГЕРБ има страх, интриги и натиск към всеки, който дръзне да каже това, което мисли. Въпреки многократните писма до Изпълнителната комисия на ГЕРБ, нямаше никаква реакция от София. В Добричкия регион стотици бизнесмени и граждани са давали пари на ГЕРБ, но ги няма в списъка на дарителите. Никой никога не е давал отчет за събраните и изхарчени пари по време на изборите“, съобщава тогава Костов.

Според него в Добрич се е оформило „корупционно каре“ от Румен Иванов – народен представител, Желязко Желязков – областен управител, Живко Мартинов и Иван Иванов – общински съветници в Добрич, които злоупотребявали с търпението на добричлии под шапката на къртицата Тошко Тодоров – сега зам.- шеф на НАП.

„Те правят схеми за източване на средства от общинския и републиканския бюджет. По-лошото е, че са започнали да притискат бизнесмени. Сред тях са и по-малки арендатори, обработващи от 20 000 до 50 000 дка земя. Те са били заплашени, че няма да си получат субсидията, ако не се отчитат по съответния начин“, заявява тогава Костов