Две българки задържани в Турция за тероризъм

4
341
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Според турските власти двете жени, които са майка и дъщеря, както и един британски гражданин, имат връзки с кюрдските сепаратисти

Две българки и един британец са арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение за тероризъм и връзки с кюрдските милиции на сирийската Партия на демократичния съюз (PYD), която е клон на забранената в Турция кюрдска партия ПКК, съобщава местната агенция СонДакика. 

Не се посочват имената на задържаните. Британският гражданин е с инициали J.A.R. Инициалите на българките са V.P.R.A. и M.Y.A., като двете са майка и дъщеря.

Арестът е извършен след получен разузнавателен доклад в дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт. Според доклада тримата са на почивка във въпросния курорт. При задържането им са конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали. 

При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи. Сега двамата с него и майка ѝ са пристигнали на почивка в Дидим. 

Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници от YPG, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си. Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят ѝ британец са обменяли съобщения с въпросната организация, обявена за терористична в Турция. 

За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. Разследването продължава. 

Информационният сайт Haberler.com по-късно уточни първите имена на задържаните в Айдън – британският гражданин Джозеф, приятелката му Мира и майка й Веселина. Посочва се, че двете българки са от турски произход.

В посолството ни в Анкара беше получено обаждане от български гражданин, че по време на лятната им почивка съпругата му и дъщеря му са задържани от турската полиция в Айдън, съобщи по-късно българското външно министерство

Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност“ в Айдън. 

Проведен е разговор със служител от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност“ в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове.

Служители на посолството се свързаха и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, след което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление, добавят от МВнР.

Източник: в. „Сега“