Елегантна тревна смеска за сухи терени Култивиран троскот (Бермуда грас, Cynodon dactylon)

4
694
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка: 1 кг (за затревяване на до 100 кв.м), 5 кг (за затревяване на до 500 кв.м);
Норма за сеитба: 1 кг за 100 кв.м
Издръжливост на газене: Високо устойчив на натоварване.
Осветеност на терена: Предпочита слънчеви места. На засенчване става по-рядък и не вирее добре.
Необходимост от поливане: Високо сухоустойчив вид тревна смес. През летните месеци изисква регулярно поливане. 
Особености при косене: Култивираният троскот е смеска тревна за сухи места, която се коси на около 7 см за първи път, след това може да поддържате на 3 – 5 см височина. Коси се или всяка седмица или веднъж на 10 – 15 дни.
Почвени условия: Песъклива почва. Понася и леко глинести почви и леко засолени.
Устойчивост при ниски температури: През зимата листната маса литарува (пожълтява частично или напълно). Кореновата система е многогодишна и устойчива на ниските зимни температури в България. През пролетта изкарва нови листа зелени и възвръща луксозния си зелен тревен килим.
Характеристики на листата: Листата са финни и елегантни и много меки на допит.
Подходящи торове: Използвайте при засяване тор за нови тревни килими, а след това използвайте тор с дълго действие.
Период на сеитба: Сее се през март-юни и от септември до октомври.
Дълбочина на сеитба: Засейте смеската плитко (около 1 см дълбочина). Задължително семената да са покрити с почва и валирани след това.
Температура на почвата при сеитба: Затревявайте със смеската тревна за сухи терени при 15-25 градуса и в никакъв случай под 5 градуса по Целзий.
Период за покълване: Имайте търпение. Смеската покълва за около 30 – 40 дни.

С удоволствие Ви представяме качествените семена на една луксозна италианска тревна смеска за сухи терени Култивиран троскот (позната още като бермудска трева, бермуда грас, Cynodon dactylon). Трева, която се слави със своя уникален декоративен ефект и изключително висока сухоустойчивост. Образува мощна коренова система, изключително гъст тревен килим с луксозно излъчване.

Едно от най-големите предимства е бавния растеж и това, че расте повече в ширина отколкото на височина. Това страхотно качество на смеската за сухи терени Култивиран троскот Ви спестява досадното и ангажиращо косене през 5 дни (троскота може да косите през 10 – 15 дни без това да се отрази сериозно на неговите декоративни качества).

Бермудската трева е внесена първоначално от Бермудските острови  в САЩ, едва след което се внася и в Европа. Днес може вече свободно да я намерите и в център за градината Semenata.Shop.

В същината си тази тревна смес е изключителна селекция от облагороден троскот с изумителни декоративни свойства и функции, която почти няма нужда от поливане. Тя има  дребни капсулирани семенца, а за засаждане на 100 квадратни метра е нужен едва 1 кг от тях. Капсулката, в която са обвити семената е съставена от хранителни вещества, които стимулират подхранването на семето в началните етапи от неговото развитие.

Чрез тази специфична обвивка семенцата на култивирания троскот могат да приемат оптимално количество влага, растат бързо и са предпазени надеждно, дори ако върху тях има съвсем малко почва. Точно заради всичко това този сорт е сред малкото подходящи за засаждане на сухи терени и места с недостиг на вода. Въпреки високата си сухоустойчивост имайте в предвид, че троскота все пак е живо същество и има нужда от влага, за да съществува.

Cynodon dactylon притежава наситено масленозелен цвят и расте много гъсто и плътно, образувайки мощен тревен чим. Листата на Троскота култивиран са наглед крехки и тънички, меки и приятни на допир, но за сметка на това са издръжливи и жилави. Заради тези качества смеската за сухите терени се цени и при изграждане на спортни терени, голф игрища, тренировъчни стадиони и др.

Култивираният троскот е лесен за разсаждане и поддръжка, не иска много усилия, косене или вода. Едно не малко предимство на Бермудата е, че в гъстия чим трудно могат да виреят познатите ни плевели бяла детелина, глухарче, оксалис и др.

Тревната смес за сухи терени Cynodon dactylon пожълтява когато температурата на въздуха падне под 5 градуса по Целзий, но щом се стопли над 15 градуса по Целзий, листата отново добиват характерния си наситено зелен цвят, който така радва окото.

Колтивираните троскоти намират място на всевъзможни недостатъчно влажни места и терени със засушаване. Подходящи са за затревяването на поддържани екстензивно градини и дворни места, пространства около къщи и вилни места. 

Широко се използва тази сухоустойчива тревна смес за засаждане по голф комплекси и игрища, тъй като образува гъста и издръжлива тревна покривка, не иска често поливане и косене, нито наторяване или третиране със средства за борба с плевели.

При поддържането на спортните терени също се предпочита най-вече Култивиран Троскот. Със смеската за сух терен са затревени много футболни стадиони, както и голф и тенис комплекси, тренировъчни игрища и терени за игра на хокей на трева, на волейбол, баскетбол.

Поради високата плътност и равномерно затревяване, както и заради красивия си елегантен цвят, Бермудската трева намира приложение и в засаждането и на луксозни градински и паркови комплекси. Пак заради всичко това е търсена и за затревяване на площите край хотели, заведения, басейни, барбекюта и джакузита, на покривни и зимни градини.

Не на последно място троскота култивиран масово се използва и в земеукрепването, като с него се засяват най-вече стръмни и сухи терени, застрашени от свличане и срутване.