Семена на стари български сортове Домати Идеал – традиция и качество

2
560
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена: 0,5 гр. (около 150 бр. семена на домати Идеал има в една опаковка), 50 гр. (около 1500 бр. семена на стари български сортове домат Идеал).
Норма за сеитба: От 15 до 20 грама семе за 1 декар ако отглеждате чрез предварително подготвен разсад. Ако произвеждате Идеала чрез директна сеитба е добре да използвате около 200 гр. семенца на декар.
Реколта: 6 – 8 тона от декар.
Период на сеитба: През април и май.
Период на разсаждане: През май и юни.
Схема на отглеждане: Старият български сорт домат Идеал се отглежда колово, на открито или в оранжерии (полиетиленови или стъклени). Схемата е 80-120 см м/у редовете и 35-40 см м/у растенията в ред. Може да се отглежда и безколово при директна сеитба.
Вегетация: 100 – 110 дни.
Характеристики на плода: Идеал е един от най-старите български сортове. Образува пловдове с кръгла форма, наситен червен цвят, гладки и леко лъскави. Домата е много сочен, с нежна консистенция и много вкусен, размерът е средно около 150 – 180 грама. Перфектен за прясна консумация.

Един от най-широко разпространените и известни стари български сортове домати Идеал е част от богатия каталог на Онлайн магазин Semenata.Shop. Тези качествени семена са произведени от първата българска частна фирма Геосемселект ООД за производство на хибридни и директни сортове зеленчуци.

Доматите Идеал открай време са любими на поколения българи, както и на гостите на нашата страна. Старият български сорт е от средно ранен домат, притежава запомнящ се сладък вкус и силен, пленяващ доматен аромат.

Идеал са средно големи и имат среден грамаж от около 150 – 180 грама, макар някои екземпляри да могат да достигнат и по 200 до 300 грама големина при оптимални условия на отглеждането им в стопанствата. Плодът на този тип стари сортове български домати е сочен с нежен вкус, с почти идеално кръгла форма и средна твърдост, удобен за съхранение и транспорт.

Доматите Идеал се славят като един от най-вкусните нашенски сортове. Той е предпочитан за консумиране суров и свеж във вид на салати (като шопската, редената, овчарската и други български рецепти). Използва се и при готвене на различни постни и месни ястия, за сосове, доматени сокове и кетчуп, за лютеница и доматено пюре, за консервиране цял, нарязан, белен или небелен.

За засяването на 1 декар производствена площ са нужни от 15 до 20 грама сортови семена на старите български доматки Идеал (ако предварително подготвите разсад). При директно засяване на семето ще Ви трябват около 200 гр. семенца. Те покълват бързо и са готови след около 14 до 18 дни от посяването, като за целта е нужно температурният диапазон да се движи в границите от 18 до 20 градуса по Целзий.

Разсаждането се прави два месеца по-късно. Между редовете се оставя дистанция от около 80 – 120 сантиметра, а между отделните растения във всеки ред – около 35 – 40 сантиметра. За 100 квадратни метра оптимално се засаждат от 300 до 400 от разсадите на домата Идеал, съветват специалистите на Semenata.Shop.

Не случайно наричат този сорт „едно от българските чудеса“. Той е много популярен както сред зеленчукопроизводителите, така и сред домакините, ресторантьорите, търговците, хората от консервния бранш, гостите на страната ни, които просто не си представят прословутата шопска салата без домат Идеал.

Сортът е от средно ранните, расте без ограничение на височина, дава висок добив. Вегетацията му продължава от 100 до 110 дни, показват данните на производителя.